2015. december 29., kedd

Szabolcsi töltött káposzta.




A töltött káposzta nálunk nagy kedvenc, így a karácsony, és a szilveszter elképzelhetetlen nélküle. Többféleképpen készítem, van hogy savanyított káposztalevélbe töltöm a tölteléket, és szintén savanyú káposztából főzőm (kolozsvári töltött káposzta receptje itt), van hogy a tölteléket csak úgy magában teszem a káposztába, vagy mint most édes káposztalevélbe töltve, savanyú káposztával, és paradicsommal felöntve kerül a sütőbe. Ebbe a szabolcsi töltött káposztába a darált húsos töltelék mellett került még  füstölt tarja és kolbász is, melytől még finomabb ízt kapott az elkészült étel. A káposztára pedig csakis annyi időt kell ráfordítanunk még összeállítjuk, majd irány a sütő. Kb. két óra múlva pedig már tálalhatjuk is a finoman illatozó töltött káposztát.





 Hozzávalók:

1 kisebb fej édes káposzta
1 kg savanyú káposzta
50 dkg darált hús
30 dkg füstölt tarja
30 dkg füstölt kolbász
5 dl sűrített paradicsom
7-8 dl víz
10 dkg rizs
1 db vöröshagyma
őrölt bors
2 tk pirospaprika
1 ek olaj





Az édes káposztát tegyük bele egy fazékba, és öntsük fel vízzel, majd a forrástól számítva, kisebb lángon, főzzük kb. 10 percig. Ekkor óvatosan vegyük ki, és tegyük hideg vízbe, hogy minél előbb lehűljön.

Ezután szedjük leveleire, majd a középső vastag eres részt vágjuk ki a levelekből.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a felhevített olajhoz, és pár perc alatt, pároljuk üvegesre. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, keverjük össze, majd hűtsük ki.

A darált húst tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá a pirospaprikával összekevert hagymát, a rizst, ízlés szerint sót és őrölt borsot, és keverjük, gyúrjuk alaposan össze.

Ezután az elkészült töltelékkel töltsük meg az előkészített káposzta leveleket.

A savanyú káposztát kissé nyomkodjuk ki, hogy ne legyen nagyon savanyú, majd vágjuk fel kisebbre. (én mindig felvágom, mert így könnyebb fogyasztani)

A füstölt tarját vágjuk fel nagyobb kockákra, a kolbászt pedig karikázzuk fel.

Egy tepsibe (v. nagyobb lábasba) tegyük bele a felkockázott tarját, majd terítsük rá a savanyú káposztát. Ezután szórjuk meg a kolbászkarikákkal, majd helyezzük rá a megtöltött káposztát. (én kicsi mélyedéseket csináltam a savanyú káposztába, és abba helyeztem bele a gombócokat)

A sűrített paradicsomot keverjük simára a vízzel, majd  öntsük a káposztára. Ezután fóliával fedjük le a tepsit, mielőtt a sütőbe helyeznénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 90 perc alatt pároljuk készre. (mire a töltelék, a káposzta és a füstölt húsok puhára főnek, a leve nagy része elpárolog, és kissé besűrűsödik)

Tálaláskor helyezzük tányérra a tölteléket, kanalazzuk mellé a savanyú káposztát a füstölt tarjával és a kolbásszal,  majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Gizi, boldog, sikeres 2016-os esztendőt kívánok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marisz, köszönöm! Én is nagyon boldog, és sikeres új esztendőt kívánok Neked!

      Törlés