2015. december 4., péntek

Puncsgolyó.




A puncsgolyó elkészítése roppant egyszerű, és amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fog fogyni. Ünnepek alkalmával a sütemények széleit körbevágva, a leeső darabokból készítettem eddig a puncsgolyót, most viszont babapiskótát morzsoltam össze, majd lekvárral, mazsolával..... gyúrtam össze. Végül a megformált golyókat szintén babapiskóta morzsába forgatta bele, majd pár órát állni hagytam, hogy az ízek jól összeérjenek. Így aztán a leeső sütemény végei nélkül is elkészíthetjük, ezt a finom nassolni valót.







Hozzávalók 18-20 db golyóhoz:

25 dkg babapiskóta (+ a hempergetéshez)
8 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
20 dkg sárgabarack lekvár
5 dkg mazsola
1 ek kakaó
0,5 dl víz
1/2 rumaroma 


A babapiskótát daráljuk le, majd tegyük félre. (kicsivel többet daráljunk le, hogy maradjon a hempergetéshez is)

Egy serpenyőbe öntsük bele a vizet, majd adjuk hozzá a lekvárt, a cukrot, és a mazsolát. Ezután tegyük fel a tűzre, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy a cukor elolvadjon, és a mazsola kissé megduzzadjon.

Ezután vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a kakaót, és a rumaromát is, majd hagyjuk kihűlni. (ízlés szerint tehetünk bele több rumaromát is)

A ledarált babapiskótához öntsük hozzá a kihűlt keveréket, majd keverjük, gyúrjuk össze. 

Ezután vizes kézzel formázzunk diónyi golyókat a masszából, majd hempergessük meg a félretett, darált babapiskótába.






Az elkészült golyókat mielőtt kínálnák hagyjuk pár órát, vagy akár egész éjszaka állni, hogy az ízek kellően összeérjenek. Száraz, hűvös helyen több napig is eltartható, sőt minél tovább áll, az ízek annál jobban összeérnek.


4 megjegyzés: