2015. június 15., hétfő

Citromos spárgakrémleves.




Egyszerű krémleves, melyet kb. harminc perc alatt elkészíthetünk, így a hőség idején. A citromtól egy kissé savanykás ízvilág pedig remekül illik a spárgához. Ízlés szerint tálalhatjuk melegen, vagy mint most én a nagy melegre való tekintettel, éppen csak langyosan.






Hozzávalók:

1 cs zöld spárga
1 cs újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db citrom
 2 dl tejföl
1 tk ételízesítő
őrölt színes bors
1 ek olívaolaj
8 dl víz






A spárgát hajlítsuk meg, törjük le az alsó fás részét, majd folyó víz alatt alaposan mossuk meg, és csepegtessük le.

Ezután vágjuk le a bimbókat, és tegyük félre. A maradék szárrészt, vágjuk fel kisebb darabokra.

Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra.

Hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát, és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és a feldarabolt spárgaszárat, majd keverjük össze és pároljuk tovább. Közben reszeljük hozzá a citromhéjat, nyomjuk bele a citromlevet, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd főzzük roppanósra a szárrészt. Ekkor tegyük bele a levesbe a félretett bimbókat, majd pár perc alatt főzzük roppanósra. (figyeljünk,nehogy túl puhára főzzük a bimbókat!!!)

Amikor a bimbók roppanósra, a szárrész pedig puhára főtt, vegyük le a levest a tűzről, majd szedjük ki a bimbókat, és tegyük félre.

A leveshez ezután adjuk hozzá a tejfölt, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig. Ekkor tegyük vissza a bimbókat, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen a levest. (közben kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Tálaláskor merjük a krémlevest tányérokba, majd úgy kínáljuk. Nagy hőség idején éppen csak langyosan, vagy ízlés szerint hidegen is tálalhatjuk.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a spargakremlevest, latom te is:)
    Kar hogy nem talaltam ra elobb a blogordra, a spargaszezonban.
    Jovore ki fogom probalni ezt a citromos verziot, biztos isteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andy, nagyon örülök hogy rátaláltál a blogomra. Nagyon szeretem a spárgát, és megpróbálom minél többféleképpen elkészíteni. Először kicsit aggódtam hogy milyen is lesz a citromhéjtól az íze, de szerencsére nagyon finom volt. Igaz most ért véget a spárgaszezon, de én már alig várom a jövőévit. :)

      Törlés