2015. február 3., kedd

Árpagyöngy rizottó sült kelbimbóval.




A mai ebéd egy igen egyszerű rizottó volt, melyet fűszeres-sült kelbimbóval tálaltam. A rizottó most nem rizsből készült, hanem árpagyöngyből, azaz gersliből. A gersli főzési ideje kicsivel hosszabb időt vesz igénybe mint a rizs, de megéri azt a kis pluszt. Mivel a rizottót szerettem volna kicsit feldobni, így egy fűszeres olajba beleforgatott kelbimbót sütöttem hozzá. A kettő együtt nagyon finom volt. Nem mellesleg ezzel az ebéddel is bebizonyítva, hogy hús nélkül is lehet laktatót, és finomat főzni. (persze azért ez nem azt jelenti, hogy száműzöm a ételekből a húst, mert továbbra is húsevő maradtam)






 Hozzávalók a rizottóhoz:

20 dkg árpagyöngy (gersli)
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
2 szál rozmaring (v. 1 mk szárított)
őrölt fehér bors
1 ek szójaszósz
1,5 dl fehérbor
6-7 dl erőleves (leveskockából)


Az árpagyöngyöt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett árpagyöngyöt, és 1-2 percig kevergetve futtassuk meg. 

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a babérlevelet, a rozmaringot, és szórjuk meg ízlés szerint őrölt borssal, majd öntsük fel a borral, és a szójaszósszal. Keverjük alaposan össze, majd félig lefedve, addig főzzük, még a folyadékot teljesen felszívja. 

Ezután öntsük fel egy merőkanál erőlevessel, majd szintén félig lefedve addig főzzük még a folyadékot teljesen felszívja. Ezt addig ismételjük, még az árpagyöngy kellően megpuhul, és jó szottyos lesz. (közben többször keverjük meg)
Az elkészült rizottót tálalásig tartsuk melegen.







Sült kelbimbó hozzávalói:

50 dkg kelbimbó
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 tk színes bors
1 tk só
2 ek rizsolaj (v.olívaolaj...)


A kelbimbó külső leveleit szedjük le, majd mossuk meg, és alaposan csepegtessük le. Ezután vágjuk félbe a nagyobbakat.

Az olajat keverjük össze a sóval, borssal, és a préselt fokhagymával, majd öntsük rá a kelbimbóra. Ezután forgassuk össze, hogy a fűszeres olaj mindenhol érje.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és rendezzük el rajta a kelbimbót, majd a visszamaradt fűszeres olajat öntsük rá.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 130 fokon, 20 percig sütöttem)

Tálaláskor szedjük tányérba a rizottót, majd helyezzük rá a sült kelbimbót, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Szia Gizi! Elkészítettem ezt a csodát ici-pici változtatással, mennyei lett! :) Ha megengeded, hivatkozás megjelöléssel vinném a blogomra. :) Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ditti! Én köszönöm hogy elkészítetted a receptemet, és nagyon örülök, hogy Neked is ízlik. Nyugodtan vigyed a linket a blogodba, és előre is köszönöm, hogy megemlítesz majd a receptednél. Egyben kíváncsian várom, a te verziódat, ami csakis guszta és finom lehet. :)

      Törlés