2014. február 28., péntek

Túrós batyu.



A kelt tésztákat nagyon szeretem, de ennek ellenére mégis igen ritkán sütök. Viszont napok óta csakis a túrós batyura tudtam gondolni, így engedve a kísértésnek, batyusütésbe fogtam. A tésztát a kenyérsütőgép üstjében dagasztottam meg, mivel kézzel igen fáradtságos lett volna számomra. Természetesen kenyérsütőgép híján, kézzel is megdagaszthatjuk. A túrós töltelékből pedig nem hiányozhatott sem a citromhéj, sem pedig a mazsola. A sütőből kivett batyuk finom illata belengte az egész konyhát, és én alig győztem kivárni, hogy végre legalább langyosra hűljön, és megkóstolhassam. Azt pedig már elárulni sem merem, hogy mennyit ettem meg belőle.






Tészta hozzávalói 20-22 db batyuhoz:


 50 dkg liszt
2,5 dl tej
1 db tojás
3 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 mk só
6 dkg vaj
2,5 dkg élesztő


A porcukrot keverjük alaposan össze a vaníliás cukorral, a tojással, a sóval, az olvasztott vajjal, és a langyos tejjel, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. 

Ezután kanalazzuk rá a lisztet, majd morzsoljuk rá az élesztőt. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (én egymásután kétszer indítottam el a dagasztó programot, hogy egy szép, sima tésztát kapjak)
Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.

Amikor végzett a gép a dagasztással, tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára.






Töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
4-5 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek búzadara
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
2 db tojás + a lekenéshez



A túrót tegyük egy tálba, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a búzadarát, a mazsolát, és szintén keverjük össze.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverjük hozzá a túrós masszához. Az elkészült tölteléket tegyük félre addig, még a megkelt tésztát kinyújtjuk, és felvágjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd vágjuk fel kb. 10x10-es négyzetekre. 

Ezután mindegyik közepére tegyünk egy kanál túrós tölteléket, majd a tészta négy sarkát összefogva, majd megcsavarva, formázzuk meg a batyukat.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az elkészült batyukat. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra.
Mielőtt behelyeznénk a sütőbe, felvert egész tojással kenjük le a batyukat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük készre. (ha sütés közben nagyon kezdene pirulni a teteje, akkor sütőpapírral takarjuk le)
 A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben langyosra hűlni, majd óvatosan szedjük szét az esetleg összenőtt batyukat.

Tálalás előtt hűtsük ki, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. Jaj, de guszta!! Természetesen nálunk sem hiányozhat a töltelékből a citrom és a mazsola, nagyon finom. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta. mi is szeretjük :)

    VálaszTörlés
  3. Ezek tényleg nagyon helyes batyuk. Kéne nekem is sütni...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek lettek! Hasonlót sütöttem én is a múlt héten, de még nincs fent. Lehet hogy most gyorsan fel is teszem :-)

    VálaszTörlés