2014. február 3., hétfő

Csőben sült brokkolis tészta.



Kezdjük a hetet egy egyszerű, és finom brokkolis tésztával. A zöldségesnél megláttam a brokkolit, és mivel az utóbbi időben elég jó barátságot kötöttünk egymással, így rögtön meg is oldódott a kérdés, hogy mit is főzzek ebédre. Ameddig a tészta, és a brokkoli roppanósra főt, addig a besamel mártás is elkészült. Ezzel az én szerepem itt véget is ért, mert a többi már a sütő dolga volt. Bő fél óra alatt a sajt szép pirosra sült a tetején, így aztán már tálalhattam is. Ízlés szerint a brokkolit lecserélhetjük karfiolra, mert azzal is nagyon finom. (én legalábbis szeretem a karfiolos változatát is)





Hozzávalók:

50 dkg brokkoli
15-20 dkg tészta
10 dkg sajt
3 dkg vaj

Besamel mártás hozzávalói:

6 dkg vaj
4 dkg liszt
3 dl tej
őrölt fehér bors
szerecsendió
1 tojássárgája
1 dl tejszín





A brokkolit szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízbe főzzük pár perc alatt puhára. Ezután szűrjük le, és csepegtessük alaposan le.

A tésztát szintén főzzük puhára enyhén sós vízbe, majd csepegtessük alaposan le. (arra figyeljünk nehogy túlfőzzük a tésztát)

A besamel mártáshoz hevítsünk fel 4 dkg vajat, majd szórjuk rá a a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. (vigyázzunk hogy ne piruljon meg a liszt, csak éppen hogy világos zsemleszínű legyen)

Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet, és keverjük hozzá a tojássárgát. Addig keverjük hogy csomómentes legyen. Keverés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve addig főzzük még besűrűsödik a mártás.

Amikor már kellően besűrűsödött vegyük le a tűzről, majd hagyjuk pár percig hűlni. Ezután keverjük hozzá a maradék vajat, és a tejszínt, majd egy szűrőn szűrjük át hogy sima, selymes állagú mártást kapjunk. (én átszűrtem, de ettől el is tekinthetünk)

A megfőtt tésztát és a brokkolit tegyük bele egy nagyobb tálba, majd öntsük rá az elkészült besamel mártást. Ezután óvatosan forgassuk össze.

Egy sütőformát (v. tepsit) kenjünk ki alaposan vajjal, majd öntsük bele a mártással összekevert brokkolis tésztát. Ezután reszeljünk rá ízlés szerint sajtot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük még a sajt ráolvad, és szép világos színt kap.

Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Pont van egy brokkolim, holnap megsütöm és viszem magamnak ebédre...tetszik.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gizi, Isteni lett, nagyon köszönöm a receptet:) Csak egy kérdésem lenne, hogy a tojás sárgáját, mikor kell beletenni? Köszönöm, Noémi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Noémi! Nagyon köszönöm, hogy elkészítetted a receptemet!!! Sajnálom, hogy a receptből véletlenül kimaradt a tojássárgája, de már pótoltam is. Én a tejjel együtt keverem hozzá a világosra pirított liszthez, de ha kimarad sem probléma. Még egyszer elnézésedet kérem a hibáért.

      Törlés