2014. január 21., kedd

Churros tejszínes csokoládéval.



Ha farsang akkor fánksütés, ha fánksütés akkor viszont már csak azt kell eldönteni, hogy milyen fánkot is süssünk. Bevallom nekem nincs külön kedvenc fánkom, mert mindegyiket imádom. Lehet az szalagos fánk, túrófánk, joghurtos fánk, vagy éppen sós ízesítésű tarkedli.........(fánk receptek itt megtalálhatóak) Égetett tésztából már többször sütöttem fánkot, ilyen pl. a nagymamától ellesett spricc-fánk, más néven kinyomós fánk, vagyis a spanyolok kedvenc édessége a churros. Frissen kisütve, még melegen vaníliás porcukorba hempergetve, egyszerűen nem lehet abbahagyni, annyira finom. A fánkrudacskákat ízlés szerint pedig tejszínes csokoládéba is belemártogatjuk......





Tészta hozzávalói:

16 dkg liszt
6 dkg vaj
2,5 dl tej
2 tk cukor
4 db tojás
1/2 mk sütőpor
1 csipet só


A tejet tegyük fel melegedni a vajjal, a cukorral, és egy csipet sóval, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett, öntsük hozzá a sütőporral összekevert lisztet. 

Ezután kevergetve addig pirítsuk a tésztát míg elválik az edény falától.  (pár percig kevergetve pirítsuk a tésztát, nem kell félni, nem fog leégni) 

Ezután vegyük le a tűről,  hagyjuk kb. 5 percig hűlni, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és robotgéppel keverjük simára a masszát. (minden egyes tojással keverjük alaposan össze)
Az elkészült masszát ezután kanalazzuk habzsákba, vagy kekszkinyomóba.

Egy serpenyőbe tegyünk bőségesen olajat, majd hevítsük fel. Ezután nyomjunk bele ízlés szerinti hosszú tésztacsíkokat, majd süssük szép pirosra a fánkokat, és süssük szép pirosra.

A megsült fánkokat szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.




Tejszínes csokoládé hozzávalói:

10 dkg étcsokoládé
2,5 dl habtejszín


A csokoládét tördeljük bele egy habüstbe, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt, majd keverjük szép simára. 

A kisült fánkokat ízlés szerint még melegen meghempergethetjük vaníliás porcukorba, majd a tejszínes csokoládéval kínáljuk. (frissen kisütve, melegen a legfinomabb, ezért érdemes közvetlenül tálalás előtt sütni)

5 megjegyzés:

  1. Gizi, ez már kínzás:D Lépek is tovább a fánk receptjeidért, valamelyiket muszáj lesz elkészítenem! :)

    VálaszTörlés
  2. Valoban nem kellett volna idejonnom...mondom, 2 napja fogyozom. :( De utana sort keritek erre is! Koszi, visszavitt kicsit Spanyolhonba!

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Jól mondod, én is mindig újra, és újra megsütöm, mert nagyon szeretjük. :)

      Törlés