2013. október 18., péntek

Túrós-habos pite.




Igen gyakran  készül nálunk túróval sütemény, pite, vagy éppen torta. Nemrégiben rábukkantam a Kisildinél készült "Túrós habos pite"-re, és akkor el is döntöttem, hogy hamarosan én is megsütöm. A receptet gyorsan átfutottam, majd mint aki jól végezte a dolgát, már mentem is tovább. Aztán elérkezett a nap, hogy nekilássak a pitesütésnek, így tüzetesebben is átolvasva a receptet jöttem rá, hogy bizony ez egy élesztővel készült tészta. Mivel élesztő éppen nem volt itthon, viszont a pitét mindenképpen megszerettem volna sütni, így nálam a tészta egy omlós linzertészta, a töltelék viszont (a mennyiséget kicsit lecsökkentve) az eredeti receptben szereplő könnyű-habos töltelék. Alig győztem kivárni, hogy kihűljön, és megkóstolhassam. A végeredmény pedig egy nagyon omlós tészta, a habos-túrós töltelékkel. Mivel nagyon kíváncsi vagyok milyen is lehet a sütemény az élesztős tésztával, így legközelebb figyelmesebb leszek, és beszerzem hozzá az élesztőt is.






Tészta hozzávalói 22 x 32 cm-es tepsihez:

35 dkg liszt
25 dkg vaj (v. 18 dkg zsír)
10 dkg porcukor
1 tojás
1/2 cs sütőpor
csipet só


 A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd a villával kissé felvert egész tojást. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd osszuk el két egyenlő részre, és formáljunk gombócokat. Az egyik tésztagombócot tegyük be a hűtőbe.

Lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát tepsi méretűre, majd papírral együtt helyezzük bele a tepsibe.
Ezután kanalazzuk rá a túrós tölteléket.





Túrós töltelék hozzávalói:


50 dkg túró
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
mazsola (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja
4 db tojásfehérje
2 ek vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)



A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával. Ezután adjuk hozzá a mazsolát, és a vaníliás pudingport (v. lisztet), majd keverjük alaposan össze.

A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.

A tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a túrós-habos tölteléket.

A hűtőből vegyük ki a másik tésztagombócot, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi nagyságúra. Ezután helyezzük rá a túrós töltelék tetejére, majd több helyen villával szurkáljuk meg.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép világos zsemleszínűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt a sütemény tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Ez a turós habos pite is csodás...ne haragudj olyan kábult vagyok már egy hete, és kényszeritem magam a facebook-ra is valamit hozzá tenni...annyi sok szemtelen személy van rajta, nem is tudnék el mesélni hogy mennyi szélhámos ir hozzám...pláne a chat oldalon, muszáj mindig le zárnom. Ma meg egy idióta ki csufolta a levesemet. és rögtön blokkolni kellett, olyan szemtelen volt.

    Annyit küzkődök a bör rák operációkkal már több mint egy hónapja, hogy nem is tudom hogyan is bloggolok, és kommentálok. Nagyon le hangit ez a negativ bör rák, de mit tehetek, csak állandóan járogatok az orvoshoz vizsgálatra. Már félek a legközelebbi vizit, vagyi a látogatáshoz.
    Fel is teszem ezt a szép és finom sütit a Hungarian oldalamra a pinterestre. Puszillak

    VálaszTörlés
  2. A túrós dolgokról mostanában mindig az új málnás rudi jut eszembe. Kóstoltátok már? http://redir.ec/igazimalnas Nekem nagyon bejön. A fehér csokis változata is isteni.

    VálaszTörlés