2012. október 10., szerda

Sütőtökös-banános muffin.




A tegnapi sütőtökös tészta után ma egy sütőtökös muffint sütöttem. Az alapreceptet a napokban Elisabeth-nél láttam meg, igaz Ő kicsi kuglófokat sütött ebből a masszából, de olyan guszták voltak a fotókon, hogy nem tudtam neki ellenállni, ma gyorsan meg is sütöttem. Igaz kicsit változtattam a recepten, de ettől a muffinok biztos vagyok benne, hogy éppen olyan finomak lettek. A tésztába most sima liszt, és kukoricaliszt keveréke került, a sütőtököt pedig banánnal párosítottam össze. (lisztérzékenyek kukoricalisztből is megsüthetik) Került még a tésztába egy csomag aszalt áfonya, és mézeskalács-fűszerkeverék is.  Sütés közben a lakást belengte a finom mézkalács illat, és ettől egészen karácsonyi hangulatom lett.(igaz karácsony még azért odébb van) A kisült, és teljesen kihűlt muffinok tetejére citromos-cukormázat csorgattam, amely igazán jól illett a gyümölcsös muffinhoz.






Hozzávalók 12 db-hoz:


15 dkg búzaliszt
10 dkg kukoricaliszt
1/2 cs sütőpor
1 tk szódabikarbóna
15 dkg sütőtökpüré
1 db érett banán
2 db tojás
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
mézes-fűszerkeverék
1 dl olaj
1 cs aszalt áfonya


Egy tálba keverjük össze a kétféle lisztet egy csipet sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjjal, és mézes-fűszerkeverékkel. 

Egy másik tálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat és keverjük alaposan össze. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk bele az olajat is. 

A teljesen kihűlt sütőtökpürét és a banánt villával alaposan nyomkodjuk össze. 

A száraz keverékbe  öntsük bele az aszalt áfonyát és keverjük össze. Ezután kanalazzuk hozzá a pépesített sütőtököt és a banánt, majd fakanállal keverjük kissé össze.
Végül öntsük bele a cukros-tojásos..... keveréket, és fakanállal keverjük alaposan össze, majd a muffin formákba kanalazzuk bele a masszát. (amennyiben nem szilikonos a muffin forma, akkor béleljük ki papírral mielőtt belekanalazzuk a masszát)

Helyezzük  be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a muffinokat a formában, majd szedjük ki egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A mázhoz keverjünk össze 4-5 ek porcukrot egy kevés citromlével, hogy éppen csak folyós legyen,  majd csorgassuk rá a teljesen kihűlt muffinok tetejére.

Várjuk meg ameddig a máz kicsit megszilárdul a muffinok tetején, majd tálaljuk.


10 megjegyzés:

  1. De finomak lehetnek, most igazán jólesne egy darabka :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikvi nagyon jó recept, és az áfonyát akár a kedvenc szőlődre is lecserélheted.:)

      Törlés
  2. Most aztán annyi vitamin lesz bennetek a sok sütőtöktől, hogy a nátha nagy ívben elkerül majd titeket! Én is szeretem a sütőtököt, most is várakozik egy a kamrában. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisztikém én is abban bízom hogy a nátha messze elkerül.:) Remélem még jó ideig lehet majd kapni tököt, habár néhány darab mindig van itthon így ősszel.

      Törlés
  3. Drága Gizike, annyira meglepődtem, nem azért hogy nem tudnád ezt a finomságot el késziteni, de szintén csak azért, mert nem tudom hogy nálatok kapható ami angolul, CRANBERRY, ti ezt is áfonyának hivjátok?...ezt a bordó szinü savanykás,keszernyés féle gyüamölcsöt?...amint észre vettem aszalt, száraz formában be tudtad szerezni.

    Szinte megáll az eszem hogy milyen fantasztikusan sikerült a muffin formában, amit én is sütöttem a megmaradt masszábol, és mind fel faltam, mert picinyek voltak. Te és én, főznénk, sütnénk annyiféle finomságokat, mert nagyon egyformán gondolkodunk! Köszönöm hogy vissza linkelted hozzám, és gratulálok a jó és gyönyörü sikerrel! Puszillak, nagyon aranyoska, és drága vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Elisabeth, örülök, hogy megint sikerült felismerned egy nálatok más névvel illetett gyümölcsöt. Fekete áfonyát lehet itt nálunk frissen szedettet is kapni, igaz elég drága, és csak ritkán jutok hozzá. Aszalt változatban pedig a vörös áfonyát mindig belehet szerezni, és én nagyon szeretem. Nagyon finom volt a muffin, jó szaftos a tésztája. Itt is megköszönöm neked ezt a remek receptet.

      Láttam nálad is a muffin formákba kanalazva a nyers masszát, onnan jött az ötlet, hogy nem nagy kuglóf formába sütöm meg, hanem muffinba. Jó is lenne együtt főzőcskézni veled, és ha a távolság nem állna közénk, akár egy kifőzdét is nyithatnánk együtt.:)) Puszillak

      Törlés
  4. Jó kis páros a sütőtök és banán. Külön-külön már tettem őket sütibe, kipróbálom így is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika biztosan együtt is ízleni fog neked is. Nagyon jó szaftos, és finom lett tőlük a muffin tésztája.

      Törlés
  5. El vagyok ámulva, ez a vörösáfonyás csoda kipróbálásért kiált, s a tetején a citromos máz! Megkívántam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy próbát mindenképpen megér, de szerintem több is fogja majd nálad is követni. A kissé savanyák ízű máz nagyon jól passzolt hozzá, sőt szerintem egy kis citromos ízesítésű tejszínhabbal is mennyei finom lehet.

      Törlés