2012. október 25., csütörtök

Mogyoróvajas-csokoládés keksz.




Tegnap délelőtt még ki-ki sütött a nap, de mintha megéreztem volna, hogy délutánra bizony jól lehűl majd a levegő, megint nekiálltam kekszet sütni. Na persze azért az sem volt mellékes, hogy a kekszes doboz megint csak üresen várakozott arra hogy feltöltsem. Kedves barátnőmnek, Erikának köszönhetően (mert tőle kaptam ajándékba) várakozott a polcon egy üveg mogyoróvaj. Így aztán mindenképpen olyan kekszet szerettem volna sütni, melybe mogyoróvaj is kerül. Elkezdtem receptek után kutakodni, de mivel nem találtam kedvemre valót, így saját ötlet alapján született meg ez a kekszrecept. A mogyoróvajjal, és mézzel összegyúrt tésztába került még csokoládé, és mazsola is. Délutánra aztán mire ideért a hideg, bizony jó volt a meleg lakásban elmajszolgatni ezeket a nagyon finom kekszeket.






Hozzávalók:

25 dkg liszt
15 dkg mogyoróvaj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek méz
pici tej
5 dkg mazsola
5 dkg csokoládé


Egy tálba tegyük bele a lisztet, a mogyoróvajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, az apró darabokra vágott csokoládét, majd kanalazzuk hozzá a mézet. 

Ezután kezdjük el összekeverni, és ha szükséges adjunk hozzá egy pici tejet.( egy könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk) Kézzel kicsit gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formázzunk a tésztából diónyi golyókat, és tenyerünkkel lapogassuk kicsit el.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megformázott kekszeket.

Előmelegített sütőbe helyezzük be, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.(én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit a tepsiben, majd tegyük át egy rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.

Jól zárható dobozban hosszabb ideig is eltartható.(már ha marad belőle, mert annyira finom, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni)

16 megjegyzés:

  1. Érdeklődni szeretnék, hogy szerinted mogyoróvaj helyett lehet beletenni sima vajat? Tudom akkor nem lesz mogyoró íze, de nagyon guszták ezek a kekszek, de nincs mogyoróvajam, és azt se tudom hol lehet kapni :))

    Köszönöm válaszod

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Timie szerintem nyugodtan tegyél bele vajat, biztosan azzal is remek lesz. Esetleg daráljál bele sózatlan, pörkölt mogyorót, és attól kap majd egy kis mogyorós ízt. Sajnos itthon még én sem találkoztam mogyoróvajjal, ezért is örültem, hogy a barátnőm Hollandiából hozott ajándékba.
      Kíváncsian várom milyen lesz a Te kekszed, de biztosan nagyon finom.

      Törlés
    2. Kedves Gizi!

      Most a hétvégén ki is próbálom és beszámolok az eredményről :))

      Köszönöm a segítségedet

      Üdv Timi

      Törlés
  2. Most én is majszolgatnám ha itt lenne előttem!:-)) Nagyon finom lehet, guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évám nyissad az ablakot, fénypostával már küldöm is.:)

      Törlés
  3. De jó:) Elkészítettem a gyümölcsös céklasalátádat, valami isteni, nézd meg nálam. Nagyon köszönöm a receptet:)

    VálaszTörlés
  4. Nálunk mindig van mogyoróvaj otthon, mert a fiúk kenyérre kenik, én csak sütikben, ételekben kedvekem. Remek kekszet sütöttél, nálam is sok keksz készül mióta hidegre fordult az idő. Mogyoróvajat lehet kapni otthon a Tescoban is, meg minden nagyobb üzletben.

    VálaszTörlés
  5. Nem régen vettem mogyoróvajat. Felbontottam, egyszer használtam belőle, azóta nem találom a spájzban... Elvitték a manók... nagyon finom kekszet sütöttél belőle!

    VálaszTörlés
  6. Gizike, nagyon jó tanácsot adtál a mogyoróvaj helyett! Nálunk itt annyi fajta mogyoróvaj van, hogy megszéditő!

    Nagyon guszta és finom a kekszed a csoki és a mazsolával. Ma egész nap nagyon komplikált volt az Internet, a vihar miatt...örvendek hogy most este le csendesült, és más felé ment el!...Puszillak

    VálaszTörlés
  7. De jó, azt hiszem nagy kedvencem lenne!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Timie!
    Kíváncsian várom hogy milyen lett nálad a keksz. Nálunk igen gyorsan elfogyott.:)

    Erzsike!
    Én akkor lehet nem jó helyen keresgélem a mogyoróvajat az üzletekbe, mert eddig még nem találkoztam itthon vele. Eladót meg még úgysem találok, hogy megkérdezhetném merre is keresem. Na majd jobban figyelek legközelebb.:)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Gizi!

    Kicsit megkésve írok, de sikeresen megcsináltam a kekszet, én vajjal, de a csokim narancsos volt és annyira finom lett, hogy azóta már egyszer csináltam, és a napokban újra kell gyártanom :)) Először egy adagot csináltam, majd láttam sok benne a mazsola és csoki, így csináltam gyorsan még egy adagot :)) Hát tökéletes, a legjobb, és jajjjj még sokáig írhatnám :)))
    Köszönöm a receptet!
    Üdvözlettel Timie

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Timie!

      Köszönöm hogy megírtad, és nagyon örülök annak, hogy ilyen jól sikerült és nagyon ízlett a családodnak.Én is szeretem a narancsos csokoládét, és eltudom képzelni milyen nagyon finom lehetett. Éppen ürülőben van a kekszes doboz, így én is kipróbálom narancsos csokoládéval.:)A napokban sütöttem citromos-mákos kekszet és fahajas kristálycukorba forgattam bele, azt is ajánlani tudom neked, mert isteni finom.

      Üdvözlettel: Gizi

      Törlés
  10. Kedves Gizi!

    Ne is írj nekem ilyeneket, hogy citromos mákos keksz, fahéjas cukorral mert jajjj nekem :)))De a receptet el is mentem, ha máskor nem karácsonyra még jó lesz :))) És tudom, hogy szintén tökéletes keksz receptet kapok tőled :)

    Örök hála ezért a finomságokért

    Üdvözlettel

    Timie

    VálaszTörlés