2012. szeptember 13., csütörtök

Paradicsomos-túrós torta.



Bizony már elég régen jelentkeztem új recepttel, persze nehogy azt gondoljátok, hogy elment a kedvem a főzéstől, mert erről szó nincs. Éppen csak a nyár utolsó heteit, napjait, pihenéssel töltöttem. Ebbe a számomra rövidke időbe azért belefért egy motorcsónakos vízitúra a Dunán, néhány csodálatos nap a Horvát tengerparton, és egy szeletke Szlovénia is. Most pedig újult erővel, feltöltődve, és tele energiával térek vissza a fakanál mellé. Bevallom nagyon hiányzott a sütés-főzés, és már alig várom hogy megoszthassam veletek a saját receptjeimet, vagy mint éppen most a GoodFood magazinból ellesett, egyszerű, és nagyon finom paradicsomos-túrós tortát. Az elmúlt napokban bizony felhagyva a megszokott étkezési szokásainkkal kicsit talán többet is ettem a kelleténél, na meg a finom süteményeknek, fagylaltoknak sem tudtam ellenállni, így most pont egy ilyen könnyű kis ebédre vágytam. Mondhatom most sem csalódtam a receptben, mert nemcsak finom, de igen laktató is volt. Eredeti recept szerint 26 cm-es tortaformában készült, de én inkább piteformába sütöttem meg, de ez már csak ízlés kérdése, az ízén semmit nem változtat.






 Hozzávalók 25 x 10 x 7 cm-es sütőformához:


20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg gouda sajt (cheddar, trappista...)
5 dkg füstölt sajt
20 dkg ricotta (v. krémes állagú túró)
8-10 db paradicsom
1 dl hideg víz
őrölt bors
bazsalikom (v. petrezselyemzöld)
olívaolaj






A lisztet keverjük össze 1/2 tk sóval, adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze, majd reszeljük bele 5 dkg sajtot. (én a lisztet kb. 30 percre betettem a fagyasztóba, hogy jól lehűljön és ezután adtam hozzá a hideg vajat)

Ezután apránként öntsük hozzá a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk belőle egy könnyen nyújtható tésztát.
Csomagoljuk be folpack fóliába, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre.

A ricottát (v. krémes állagú túrót) ízlés szerint fűszerezzük sóval, őrölt borssal, és apróra vágott bazsalikommal, majd reszeljük bele a füstölt sajtot és keverjük alaposan össze.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. Ezután az alsó és felső harmadát hajtsuk be, majd nyújtsuk ki újra. Ezt ismételjük meg háromszor.

A sütőformát kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel. Ezután helyezzük bele a kinyújtott tésztát, majd sütés előtt pihentessük 10 percig a hűtőben.

A hűtőből kivett tészta alját villával szurkáljuk meg, majd helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon süssük kb. 15 percig.
Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pár percig hűlni.

Pár perc után kenjük a fűszeres-túrós tölteléket az elősütött tésztára, majd rakjuk ki a tetejét szeletelt paradicsommal. Ízlés szerint sózzuk meg a paradicsomot.

Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd 40-45 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve locsoljuk meg ízlés szerint olívaolajjal a paradicsomokat.

Tálalás előtt hűtsük langyosra, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


14 megjegyzés:

  1. Végre! El nem tudtam képzelni, hova tűntél.Azt hittem, nálam történt valami baj, és nem jelzi, ha valami újat készítesz. De örülök, hogy ismét látlak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Fáni, nagyon köszönöm a kedves szavaidat. Nem nálad történt hiba, csak kivettem egy rövidke szabadságot. Most viszont újult erővel, kipihenten tértem vissza a fakanalam mellé.

      Törlés
  2. Üdv már hiányóltalak! Jó hogy itt vagy frissen és ráadásul micsoda szépséget csináltál? Nagyon guszta, érdekes összetétel de nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy drága Évám, hogy hiányoltál. Jó volt néhány napot főzés, és blogolás nélkül tölteni, mert kicsit belefáradtam az egészbe, de gondolom ezzel már te is voltál így.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Köszönöm, és küldöm a szeletkét. Nekem nagyon ízlett, egy próbát mindenképpen megér.:)

      Törlés
  4. Csodálatos piros paradicsom! Milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti szerintem ezt a finomságot te is nagyon szeretnéd. A paradicsom pedig saját termés, és nagyon finom édeskés.:)

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Drága Lillám, távol álljon tőlem, hogy egy tündéri kismamát kínozzak!!! Csakis ajánlani tudom neked is.:)

      Törlés
  6. Gizike, nagyon örvendek hogy jól éreztétek magatokat a szép kiránduláson. Jó látni hogy szerencsésen vissza tértél a blogodra is, és már ilyen szép is finom pitét sütöttél.

    Nagyon megleszel lepődved, mert három nappal ezelőtt pontosan én is sütöttem paradicsom sajtos pitét, és nem is tudtam a tiédröl. Holnap fel is fogom tenni!

    Imádom a te gyönyörü pitédet a rikotta sajtal, és a gyönyörü formáját is. Nálunk nem kapható ilyen négyszögü pite sütő...gondolom az alját ki lehet venni ennek is. Én gömbölyüre sütöttem az enyémet. Hűha ez nagyon guszt és finom, szeretnék a tiédböl is egy szeletet most!
    Puszillak,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elisabeth, nagyon jól éreztem magam a szabadságolásom alatt, de azért már jó volt visszatérni a konyhába.

      Nagyon kíváncsian várom a te pitédet, és ebből is látszik, hogy mennyire egyfelé jár az agyunk.:)

      Ez egy kerámia piteforma és így sajnos nem lehet kivenni az alját. Ameddig te szögletes formát szeretnél, addig én gömbölyű után vágyakozom. Amikor tele voltak a polcok gömbölyűvel akkor nem vettem, most hogy rászántam magam, egyszerűen nem kapok, de nem adom fel.
      Holnap válaszolok a leveledre, addig is puszillak

      Törlés