2012. szeptember 15., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Tepsis karaj burgonyával és édesköménnyel.




Hétvégére megint egy egyszerű tepsis húst készítettem, melynek nagy előnye, hogy a hús együtt készült el a körettel. Amikor ezt a receptet elolvastam a GoodFood magazin legújabb számában, rögtön tudtam, hogy én is elfogom készíteni. Csakis egyetlen egy akadályát láttam, méghozzá azt, hogy eddig nem sikerült édesköményre szert tennem. Itt ahol én élek esély sincs a megvásárlására, amikor pedig nagyobb bevásárlóközpontba, vagy piacra eljutok, általában híre-hamva nincs ennek a zöldségfélének. Aztán a szerencse mellém szegődött, és Erika barátnőmtől (Erika Hollandiában él, és néhány évvel ezelőtt itt a neten ismerkedtünk meg,  azóta rendszeresen találkozunk amikor hazalátogat) kaptam néhány csodálatos példányt ajándékba, melyet Hollandiából hozott nekem. Ezúton is szeretném megint megköszönni kedves barátnőm!!!! Tehát az áhított édeskömény már rendelkezésemre állt, így semmi akadálya nem volt annak, hogy elkészüljön ez a finomság. A hús mellé a tepsibe került még az édesköményen kívül néhány szem krumpli, paprika, fokhagyma, és a nyáron fűszeres olívaolajban eltett szárított paradicsomból is. A végeredmény pedig egy nagyon finom, szaftos hús, a vele együtt sült zöldségekkel, és jó sok kakukkfűvel.  Az édeskömény pedig kiállta a próbát, és nálunk igen nagy sikere volt. Természetesen édeskömény nélkül is nagyon finom ebédet tudunk az asztalra varázsolni, de akinek lehetősége van rá, és betudja szerezni, az semmiképpen ne hagyja ki.






Hozzávalók 2 személyre:

 4 szelet sertéskaraj
3-4 szem krumpli
1-2 db édesköménygumó 
2 db paprika
4-5 gerezd fokhagyma
3 dl szárnyasalaplé
2-3 ek olívaolaj


A húst enyhén klopfoljuk ki, majd mindkét oldalát szórjuk meg sóval, és őrölt borssal.

A krumplit pucoljuk meg, és vágjuk fel cikkekre. Az édesköményt tisztítsuk meg, majd szintén vágjuk fel cikkekre.

Egy tepsibe öntsük bele az olívaolajat, és a közepén helyezzük egymás mellé a hússzeleteket. Ezután tegyük a hús köré a cikkekre vágott krumplit, az édesköményt, az ízlés szerint feldarabolt paprikát, és az aszalt paradicsomot. Szórjuk rá héjastul a fokhagymagerezdeket, és ízlés szerint friss kakukkfűágakat.(szárított kakukkfüvet is használhatunk)
Végül pedig öntsük alá a szárnyasalaplevet.

Ezután a tepsit fedjük le alufóliával, majd helyezzük be előmelegített sütőbe. Közepes hőfokon kb. egy óra alatt, pároljuk puhára.

Amikor már a hús, és a zöldségek is puhára párolódtak, vegyük le az alufóliát, majd tegyük vissza a tepsit a sütőbe, és süssük készre.

Tálaláskor a húst, és a zöldségeket szedjük egy tányérra, majd ízlés szerint locsoljuk meg a szafttal.


8 megjegyzés:

  1. Kedves Gizi, szfv-n van édeskömény sz ISparban és talán a spar boltokban is. Nem olcsó, de kapható, szinte állandóan.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ismeretlen! Köszönöm, hogy megosztottad velem, hogy Szfv-on kapható édeskömény, csak sajnos én elég messze lakom onnan. Amennyiben arrafelé lesz dolgom, feltétlen benézek az ISparba, és mindenképpen beszerzek néhány darabot.

    VálaszTörlés
  3. Gizike, gondolom Auchan van felétek is, mert ott mindig van. Legalábbis a Budaörsiben... Nagyon finomat sütöttél! Én is szeretem az ilyen tepsis husikat. Édes köményt még nem használtam, ki kéne próbálnom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti a Budaörsi Auchan van hozzánk is a legközelebb, de oda ritkán járok. Nyugodtan próbáld ki, nagyon finom, legalábbis nekünk ízlett.

      Törlés
  4. Az édeskömény nekem is ismeretlen még, de láttam már szuper marketekben. Ki kellene próbálnom.

    VálaszTörlés
  5. Hú,olaszo.-ban tele az üzletek az édesköménnyel,ott előszeretettel használják, mondon is a férjemnek hozzon.Egyébként pizzán ettem és nagyon finom.

    VálaszTörlés
  6. Gizike, nálunk itt minden szupermarketben lehet kapni édes kömény magot...egy kimondott Olasz termés, és használják az Olasz kolbászban. Nagyon finom a sertés hushoz hozzáadni. Finomat készitettél a hétvégére, nagyon praktikus a tepsis hus méghozzá krumpli, és zöldséggel, ahogy készitetted...Puszillak

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a hozzászólásokat!!!

    Nyugodtan próbáljátok ki az édesköményt, nálunk nagy sikere volt.

    Elisabeth édeskömény-magot itt nálunk is lehet kapni, de eddig meg sem fordult a fejembe hogy vegyek.:)

    VálaszTörlés