2012. szeptember 22., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Gombás csirkemell leveles tésztában, salátával.



Hétvége lévén, na meg hogy eléggé hűvös az idő, így egy olyan receptet hoztam, melyet rövid idő alatt a sütőben készíthetünk el. Így aztán nemcsak egy remek ebédet tudunk feltálalni, hanem még a sütő melegét is élvezhetjük falatozás közben. Az ötletet a Wellington bélszín adta, melyet egy kicsit átformálva, csirkemellel készítettem el. Mivel a vörös húsokért nem nagyon vagyok oda, viszont a csirkemell igen közkedvelt nálunk, így a bélszín lecserélése, igen jó ötletnek bizonyult. A húst és a gombát sütés előtt akár pár órával előbb is előkészíthetjük, mivel a leveles tésztába lehűtve ajánlatos becsomagolni. (a tészta ettől szép levelesre, és ropogósra sül) Így aztán tálalás előtt kb. fél órával ráérünk becsomagolni a tésztába az előkészített húst, majd készre sütni. Köretként pedig mindenki ízlésének megfelelően kínálhat salátát, vagy éppen párolt zöldséget. Én most jégsalátát, sárgarépát, és almát, öntöttem nyakon egy majonézes tartármártással, és ezt kínáltam a hús mellé.





Hozzávalók 2 személyre:

2 db csirkemellfilé
25 dkg gomba
1 cs leveles tészta
őrölt bors
szerecsendió
2-3 ek olívaolaj
1 tojás a lekenéshez
szezámmag (el is hagyható)


A két fél csirkemellfilét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek átjárják.

Ezután egy serpenyőbe öntsünk egy evőkanál olajat, majd süssük a mellek mindkét oldalát 2-3 percig, majd vegyük ki a zsiradékból egy tányérra, és teljesen hűtsük ki.

A gombát ízlés szerint daraboljuk fel, majd az olajon kezdjük el párolni. Közben ízlés szerint szórjuk meg sóval, őrölt borssal, és szerecsendióval.

Amikor a gomba már teljesen megpárolódott, zsírjára sült, akkor botmixerrel pépesítsük, majd szintén teljesen hűtsük ki.

Amikor a hús is, és a gombapép is teljesen kihűlt, akkor a gombával borítsuk be az elősütött hús tetejét. (szépen lapogassuk rá, és formázzuk meg)

 Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy jól lehűljön mielőtt a leveles tésztába becsomagolnánk.(sütés előtt pár órával előkészíthetjük a húst, majd a hűtőben tároljuk)

Az előnyújtott leveles tésztát csomagoljuk ki a papírból, majd vágjuk két egyforma részre. (amennyiben nem előnyújtott a leveles tészta, akkor lisztezett felületen, vékonyra nyújtsuk ki)

Ezután az egyik tésztalapra helyezzük rá a jól lehűtött gombás csirkemellet, majd óvatosan csomagoljuk be. Így járjunk el a másik előkészített hússal is.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb a tésztabatyukat.

Ezután kenjük le felvert, egész tojással a tetejét, majd ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal. (a szezámmag való szórás, el is hagyható)

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 25-30 percig, hogy szép piros, ropogós legyen a tészta. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

Tálaláskor ízlés szerint kínáljunk mellé salátát, vagy párolt zöldséget.


9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta... Ki fogom próbálni. Az álltalad említett Wellington nekem túl hosszadalmas macerásnak tűnt, de ez a változat nekem is jobban tetszik. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb. Köszönöm !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tündi biztosan nem fogod megbánni,ha te is elkészíted. Salátával nagyon laktató volt. Én csináltam már sertés szűzpecsenyével is Wellingtont, de ez sokkal jobban ízlett.

      Törlés
  2. Nagyon fincsi, olyan, mint a Wellingtonmódra készült húsok, nagy kedvenc nálunk:) A csirkemell meg különösen kedvelt a családom körében, ezért is jó, ha minnél több elkészítési formáját megismerem, nem lesz unalmas:) Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike örülök, hogy neked is tetszik a recept. Mostanában mi is nagyon rákaptunk a csirkemellre.:)Szép hetet kívánok.

      Törlés
  3. Hű, már megint milyen finomat főztél! Vagy inkább sütöttél! Nagyon kedvemre lenne! Irtó guszta!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszönöm!! Biztos vagyok benne, hogy neked is a kedvedre való, és ha jól emlékszem, hasonlót már te is készítettél.

      Törlés
  4. Ez is egy prima fantasztikus elegáns ebéd. Én szoktam lazaccal késziteni a leveles tésztában, de már régen csináltam. A csirke sokkal praktikusabb. Gyönyörü a tálalás, és igazán kivánatos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth köszönöm a kedves szavaidat. Lazacot már én is sütöttem leveles tésztába, és nagyon szerettük. Ez a csirkemelles-gombás változat pedig annyira ízlett a férjemnek, hogy azt kérdezte, mikor lesz újra elkészítve. Salátával olyan laktató volt, hogy dugig ettük magunkat.:)

      Törlés
  5. Nagyon tetszik, feltétlen ki kell próbálnom. Étvágygerjesztő képek, így este 9 felé, most mi lesz velem :)

    VálaszTörlés