2012. augusztus 8., szerda

Levendulás-fahajas cukkinilekvár.



Lehet kissé bizarr ötletnek tűnik cukkiniből lekvárt főzni, de állítom hogy aki egyszer elkészíti, és megkóstolja, az ezután biztosan minden évben cukkinilekvárt is fog főzni. A receptet először Hani "Ízemlékek" blogjában, majd Andrea " Sherpa konyája"-ban láttam meg. Akkor rögtön el is határoztam, hogy idén én is cukkini lekvárt főzök majd. A  tavaly főzött szilvás-rebarbarás dzsem is nagy sikert aratott, így gondoltam ezzel a lekvárral (dzsemmel) sem nyúlhatok nagyon mellé. Tegnap aztán végre sort is kerítettem egy kisebb adag elkészítésére, és csak most bánom igazán, hogy rögtön nem nagyobb adaggal kezdtem. Ízesítésnek én a citrom, és a levendula mellé, még belecsempésztem egy kevés őrölt fahajat, és egy csomag vaníliás cukrot. Az íze pedig valami fantasztikusan finom lett. A cukkini íze nem érződik külön ki, viszont nagyon finom citromos, némi levendula, és fahéj beütéssel. Mindenkinek nyugodt szívvel merem ajánlani, mert nemcsak sokkal olcsóbb (főként, ha a cukkini megterem a saját kertünkben) de bármelyik boltban vásárolt dzsemmel felveszi a versenyt, sőt..........






Hozzávalók 2 db 700ml-es üveghez:


1,5 kg cukkini
30-40 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1-2 tk őrölt fahéj
3 tk szárított levendulavirág
3 db citrom
1 cs Knorr dzsemesítő


A cukkinit tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe és kanállal távolítsuk el a magokat. Ezután egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. 

A citromokat hámozzuk meg, és a fehér részét teljesen távolítsuk el. (Én olyan citromokat használtam fel, melyeknek a héját pár nappal ezelőtt már lereszeltem. Így a kissé már megszáradt fehér részt, szépen letudtam egyben húzni a gyümölcshúsról)
Ezután vágjuk fel kisebb kockákra, és adjuk hozzá a már lereszelt cukkinihez.

Tegyük fel a tűzre főni, és közeben adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és a levendulavirágot. 
Kevergetve főzzük, 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük. 

Ezután tegyük vissza a tűzre, és jól forraljuk ki. Amikor már forr, szintén vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, szórjuk bele a Knorr dzsemesítőt, és egy kézi habverővel, pár perc alatt keverjük simára. 

Végül az elkészült, forró dzsemet merjük bele az üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Ezután pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket, majd fordítsuk vissza, és így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt.(dunsztolni nem kel!!!!!)

Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk sütemények, palacsinták ízesítésére, de reggelire is kitűnő pl. friss péksüteménnyel, vagy éppen kétszersülttel fogyasztva. (amennyiben marad ebből a mennyiségből, mert mi már lassan elkanalazgatjuk csak úgy magában, olyan finom)


19 megjegyzés:

  1. HUH,most kisértésbe hoztál, mert tele van a kert cukkinivel!!!

    VálaszTörlés
  2. Egyáltalán nem bizzar ötlet szerintem, sok blogon láttam már, és ez az izesítés nagyon finom lehet. Szét kell nézzek cukkini terén:)

    VálaszTörlés
  3. Gizike,meghámozod a cukkiniket?Én csak akkor hámozok,ha kissé keménynek találom(a körmöm nem megy bele!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsóka én is csak most a lekvárhoz hámoztam meg a cukkinit, különben nem szoktam!!!

      Törlés
  4. Ilyet sem láttam még! Nagyon egyedi lekvár! Szívesen megkóstolnám...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, én is a neten láttam meg, többen főzték, és gondoltam kipróbálom. Valami isteni finom lett, biztosan ízlene neked is.

      Törlés
  5. Fahéj-levendula érdekes, ki fogom próbálni::)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan próbáld ki, nagyon jól összeillenek. Nekünk legalábbis nagyon ízlik.:)

      Törlés
  6. Ennyi íz és illat egyszerre! Hm... ki kell próbálnom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan neked is ízlik majd, valóban az illata is nagyon finom, na és az íze.....:)

      Törlés
  7. Nálunk nehezen lehet kapni levendulás virágot, vettem magot és el fogom ültetni. Kiváncsi leszek mi lesz belőle, de máskülömben fel fogom keresni az interneten honnan lehetne rendelni ezt a levendula virágot.

    Gizike, ez a dzsem annyira speciális, és gyönyörü hogy most ezt is felfogom próbálni tenni a pinterest táblámra a dzsem és pickles ...vagyis uborka oldalra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth nekem szerencsém van, mert a város központjában van ültetve levendula és ott szedtem a virágot.:)) Viszont a barátnőmnél Croatiá-ba (Horvátországba) hatalmas levendula bokrok vannak, így most nála fogok szedni egy jó nagy zacskóval.

      Köszönöm, hogy felteszed a receptet a pinterest oldaladra!!!

      Törlés
  8. Ez nagyon finom lehet! Én is pont cukkinist főztem, de nekem ananász és banán volt még benne mellette. :)

    VálaszTörlés
  9. Én is "ananászlekvárt" főztem eddig belőle, ki fogom ezt is próbálni!!!!
    enyém:
    http://foltnemvolt.blogspot.hu/2013/07/cukkini-te-draga.html

    VálaszTörlés
  10. Nagyon sok cukkini van. Kiszeretném probálni, de dzsemesítő? Más is lehet helyet tenni, mert itt németben nem tudom lehet kapni és mi az németül lehet. Köszi Andrea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea!
      Szerintem Németországban is lehet dzsemesítőt kapni, esetleg kérdezd meg az üzletben, hogy melyik az. (a Knorr egy olyan márka, melyet szerintem ott is árulnak, de lehet tévedek)

      Esetleg besűrítheted még étkezési keményítővel. Én pl. a narancs dzsemet azzal készítettem, és nagyon finom, és sűrű volt.

      Törlés
  11. Előttem nem ismeretlen, gyerekkoromban sokat főzött nagymamám, de mások is.
    A töklekvár spárgatökből nagyon jó alaplekvår. Pl. Ha nem terem elég sárgabarack, vagy meggy, eper, ezekből kevéssel összefőzve, pótolhatjuk az ízeket.Ugyanígy jó alap az alma is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak pár éve hallottam erről a lekvárról, de azóta minden nyáron elkészül. Arra nem emlékszem hogy a nagymama főzött-e töklekvárt, igaz volt két nagy sárgabarackfa és több szilvafa is a szőlőben, lehet ezért kimaradhatott nálunk. Viszont jó ötlet a gyümölcsökkel összefőzni, így még nem készítettem, kifogom próbálni.

      Törlés