2012. augusztus 24., péntek

Diós almatorta. (avagy Magyarország cukormentes tortája újragondolva)




 Idén első ízben, és egy időben az ország tortájával, elkészült a cukormentes országtorta is. Ez a torta is felkeltette az érdeklődésemet, és mivel szinte a receptek megjelenésével egy időben az ország tortáját a "Szabolcsi almás máktortát" (recept itt megtalálható) megsütöttem, elhatároztam, hogy a cukormentes változatot is megfogom sütni. Mivel még nem sikerült beszereznem hozzá az ízesítéshez használt nyírfacukrot, így sajnos a diabetikus torta még várat magára. Viszont arra gondoltam, hogy miért ne lehetne megsütni ezt a tortát cukor hozzáadásával, és így legalább mindenki elkészítheti, és megkóstolhatja a saját ízlése szerint elkészítve.(lehet rajtam kívül mások is akadnak, akik ennek a tortának a cukorral készült változatát is szívesen megkóstolnák) Így aztán nem is várakoztam tovább, elkészítettem ezt az almatortát is. Szinte csak annyit változtattam a hozzávalókon, hogy én cukorral készítettem el. Mivel már az egres leért, így gondoltam majd egy savanykás lekvárral kenem meg a tésztalapokat. Aztán amikor a krém elkészült, és hozzáláttam a torta összeállításához, úgy döntöttem, hogy a lapok lekvárral való kenésétől én eltekintek, mivel szerintem úgy túl sok íz keveredett volna, és egy tömény, élvezhetetlen tortát kaptam volna. A diós-karamellizált almás-fehér csokoládés krém, már magában is egy különleges ízvilág, ehhez szerintem (persze ez csak a saját véleményem!!!!) nincs szükség még lekvárra is. A torta végül nálunk nagy sikert aratott, igaz a tésztája kicsit tömöttebb mint a mákos változaté, viszont a krém ennél a tortánál is nagyon finom. Szerintem egy próbát, mindenképpen megér.





 Tészta hozzávalói kb. 20 cm-es tortaformához:


2 db tojás
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
18 dkg liszt
5 dkg darált dió
30 dkg reszelt alma
2,5 dkg zabpehely
4 dkg olvasztott vaj
1 citrom leve
reszelt citromhéj
1 mk sütőpor
csipet só
őrölt fahéj


Az almákat héjastul reszeljük le, majd a citromlével, reszelt citromhéjjal, és a zabpehellyel keverjük össze.

A tojásokat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az almás keveréket, és az olvasztott kihűtött vajat.

Végül szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, majd fakanállal alaposan keverjük össze.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük rá a masszát, majd simítsuk el egyenletesen.

Ezután tegyük be előmelegített sütőbe, majd 200 fokon alsó-felső sütésnél, süssük kb. 18 percig.
A sütőből kivéve még melegen húzzuk le róla a sütőpapírt, majd hűtsük ki teljesen.

Amikor teljesen kihűlt a tészta, vágjunk ki belőle három egyforma méretű tésztalapot. ( vagy vágjuk fel három egyforma méretű lappá, és úgy töltsük majd meg)





Krém hozzávalói:


30 dkg alma
20 dkg barna cukor
1 citrom leve
reszelt citromhéj
5 dkg vaj
5 db  tojássárgája
8 dkg darált, pörkölt dió
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
5 dkg fehér csokoládé
20 g zselatin (por)
3 dl Hulala (v. habtejszín)


Az almát reszeljük le, majd keverjük hozzá a citrom levét, és a reszelt héját. 

Egy serpenyőbe karamellizáljuk világos színűre a barna cukrot, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vajat. Addig kevergessük, még a vaj elolvad.
Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá  a reszelt almát, majd pár perc alatt, pároljuk puhára.(közben többször keverjük meg)

A tojások sárgáját keverjük habosra egy kevés cukorral, majd keverjük hozzá a pudingport is. 
Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a megpárolódott almához, majd kevergetve addig főzzük, még besűrűsödik.
Végül vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a porzselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután hűtsük ki teljesen az almás masszát.

A darált diót öntsük egy teflon serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon pár perc alatt, pörköljük meg. (én kis lángon, lángelosztót alátéve állandó keverés mellett pörköltem meg)

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.

A teljesen kihűlt almás masszához először keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, majd a teljesen kihűlt, pörkölt darált diót.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az almás-csokoládés-diós masszához.

A tortalapokat rétegezve kenjük meg az elkészült krémmel, majd kenjük meg a torta tetejét, és az oldalát is.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg darált dióval, és díszítsük fél diószemekkel.

Az elkészült tortát ezután 1-2 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.


11 megjegyzés:

  1. Huh, ez nagyon finom lehet :)))

    VálaszTörlés
  2. Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: www.facebook.com/gasztro.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet, guszta ! Most néztem meg a másik nyertes tortát amit elkészítettél csodás az is!

    VálaszTörlés
  4. Very delicious moist looking cake. Drooling here.

    VálaszTörlés
  5. Hű a mindenit neki! Ez aztán finom torta lehet. Milyen szép belül! Nagyon guszta! És van belőle kicsi is meg nagy is...A kicsi ide repülhetne...

    VálaszTörlés
  6. Jó volt bele az egrespüré hidd el:-)én elkészítettem és borzasztóan jó volt,finom,ízletes:-)

    VálaszTörlés
  7. Nekem ez még jobban is tetszik, alma-dióval mindig jöhet!:)

    VálaszTörlés
  8. Finomságos lehet, egyébként is dió rajongó vagyok! :)

    VálaszTörlés
  9. Ez az a fantasztikus alma torta amit láttam a face book-on. Most vettem észre hogy a Veronica...Quay Po Cooks követ téged most. Jó blogja van, egy kis food blogtársam már két éve!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    VálaszTörlés