2012. augusztus 13., hétfő

Áfonyás sajttorta.



A sajttorta sütés nélküli, vagy éppen a sült változata, bármikor, és bármilyen mennyiségben mindig nagy sikert arat nálunk. Ez az áfonyás változat pedig most a sütőben készült, méghozzá vízfürdőben, szép lassan sütve. Igaz így elég sokáig, kb. 90 percig csücsül a torta a sütőben, majd néhány órára szükség van ahhoz, hogy a tortaformába teljesen kihűljön, és szépen szeletelhető legyen, de a végeredmény mindenképpen megéri a hosszú várakozást. Mivel több óra elteltével lehet csak a tortát szeletelni, és tálalni, ezért én már előző nap megsütöttem, majd tálalásig a hűtőben pihentettem. Így a torta kellően lehűlt, az ízek jól összeértek, és szépen feltudtam szeletelni. A torta alapjának most is Győri Édes kekszet használta, csak most az eredeti recept szerint, durvára tört dióval bolondítottam meg. A diótól lett csak igazán finom ez a kekszes alap, az áfonyás-mascarponés krém pedig a lassú sütésnek köszönhetően, nagyon finom, habkönnyű. Áfonya helyett persze ízlés szerint választhatunk hozzá, bármilyen bogyós gyümölcsöt, de egy próbát a hosszú sütési, és pihentetési idő ellenére is mindenképpen megér.




Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:


10 dkg Győri Édes keksz
5 dkg dió
1 cs vaníliás cukor
5 dkg vaj


A kekszet daráljuk le, és a diót törjük durvára, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és keverjük össze.
A vajat hevítsük fel forráspontig, majd öntsük hozzá a kekszes keverékhez, és egy kanállal keverjük össze.

A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a kekszes-vajas morzsát, és kézzel egyenletesen lapogassuk bele a formába.
Ezután tegyük be a hűtőszekrénybe, még összeállítjuk a krémet.


Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 dkg étkezési keményítő
120 ml tejföl
2 db egész tojás
 2 db tojássárgája
reszelt citromhéj

15 dkg áfonya a szóráshoz


A mascarponét keverjük ki a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és a tejföllel. Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat, és a tojássárgákat, majd  keverjük simára. Végül keverjük bele az étkezési keményítőt is.

Vegyük ki a hűtőből a tortaformát, majd csomagoljuk be dupla alufóliába. (erre azért van szükség, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, és sütés közben pedig a víz beszivárogni a formába)

Ezután szórjuk rá a kekszes alapra a jól megmosott, lecsepegtetett áfonyát, és öntsük rá az összekevert krémet.

Egy tepsibe öntsünk 2-3 cm magasságig vizet, majd helyezzük bele a megtöltött tortaformát.

Helyezzük be, előmelegített sütőbe, majd 120 fokon kb. 90 perc alatt süssük készre a gőzfürdőben. (én a sütési idő felénél sütőpapírral lefedtem a forma tetejét, hogy ne barnuljon nagyon meg a teteje, és légkeverésnél 120 fokon, 90 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni a tortát, majd helyezzük be pár órára a hűtőbe.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd óvatosan csatoljuk le róla a formát. Ezután éles késsel, ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

11 megjegyzés:

  1. De guszta!!! Nem semmi torta! Csak ismételni tudom magam: Jöhetne máris a szelet!!! :o)

    VálaszTörlés
  2. Júj, ez nagyooon szép! Milyen szívesen megkóstolnám...!!! :P

    VálaszTörlés
  3. Annyi mascarpones finomságod van, egyet ki fogok próbálni:)

    VálaszTörlés
  4. Csodálatos. Nagyon szeretném! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehet, ellopnék egy kis szeletkét belőle :)

    VálaszTörlés
  6. Ebből most rögtön küldj fénypostán egy szeletet, nagy szeletet:) Isteni lehet:)

    VálaszTörlés
  7. Imádom a sütésnélküli krémsajt tortát, pláne az áfonyásat. Most majd én is kezdek hozzá adni a krémhez a mascarpone krémet, mert itt nálunk egy recept sincsen mascarpone krém keverékkel...mind az egész a Philadelphia cream cheese!
    Fantasztikus, könnyü, és az ize mennyei finom. Tetszik a fotód, és a háttért, pláne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth köszönöm!!Itt nálunk is van Philadelphia sajtkrém, csak drágább mint a mascarpone, meg valahogy én ennek jobban szeretem az ízét. Nyugodtan tegyél csak te is a tortákba, meglátod milyen finom. A blogod látogatói pedig biztosan kedvelni fogják azokat a receptjeidet is.

      Törlés
  8. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Először kicsit hosszúnak találtam a sütési időt, de érdemes volt kipróbálni ezzel a gőzfürdős megoldással, mert szerintem így sokkal finomabb lett a torta.

    VálaszTörlés