2012. június 6., szerda

Epres túrótorta.



Nyári nagy melegben sokszor készítek sütés nélküli túrótortát, jó citromos ízesítéssel. A tortaalapot általában Győri édes kekszből, vagy éppen babapiskótából készítem, így megspórolva a sütésre szánt időt, és ehhez a habkönnyű tortához a kekszes alap, talán jobban is illik. Most éppen a babapiskóta mellett döntöttem, méghozzá sikerült nagyon finom, citromos ízesítéssel készültet vásárolnom. Az eperőrületemnek köszönhetően természetesen ebből a tortából sem szerettem volna kihagyni, viszont most nem a krémet ízesítettem meg az eperrel. Már több helyen láttam, és régóta szerettem volna kipróbálni ezt a mutatós tortakészítést, mely nekem nagyon tetszik, csak eddig valahogy nem mertem bevállalni. (Pedig roppant egyszerű, nem is értem miért paráztam tőle.) A napokban aztán Moha-nál megláttam az Ő remekművét, és rögtön tudtam eljött az idő, és mint a képeken is látszik, elkészült az én tortám is. Igaz nem lett olyan szépséges,  mivel éppen most az eper hagyott némi kívánni valót maga után, eléggé aprócskák voltak, de végül is azért elégedett vagyok a tortával. Meleg nyári napokra pedig ajánlani tudnám még, az itt megtalálható sütés nélkül készült tortákból való válogatást.








Hozzávalók 24 cm-es formához:

20 db babapiskóta
10 dkg vaj


A babapiskótát alaposan összemorzsoljuk, majd a felforrósított vajat hozzáöntjük és összekeverjük.
A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük, és tenyérrel belelapogatjuk a vajas-babapiskótás keveréket. 
Ezután legalább 30 percre betesszük hűtőszekrénybe.



Túros töltelék hozzávalói:

25 dkg túró
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve

1 cs vaníliás pudingpor
2 dl víz

10 g porzselatin
1 dl víz

3 dl Hulala (v. habtejszín)
eper


A pudingport simára keverjük a vízzel, majd állandó keverés mellett, sűrűre főzzük. Ezután teljesen kihűtjük.


Egy keverőtálba beletesszük a túrót, a porcukrot (ízlés szerint lehet több cukrot is tenni), a vaníliás cukrot, majd belereszeljük a citrom héját, és belenyomjuk a citromlevet. Ezután robotgéppel simára keverjük.

A teljesen kihűlt pudingot hozzátesszük a túrós krémhez, majd szintén robotgéppel simára keverjük. 


1 dl vizet felforralunk, majd a tűzről levéve, hozzáadjuk a porzselatint, és addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon. Ezután teljesen kihűtjük, majd szintén hozzáöntjük a túrós krémhez és jól összekeverjük. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)

A Hulalát (v. habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként, fakanállal, óvatosan a túrós krémhez keverjük.

A tortaformában lévő piskótás alapot körbe kirakjuk a félbevágott eperszemekkel, majd belekanalazzuk a túrós krémet. Tetejét egyenletesen elsimítjuk, majd legalább 2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe, hogy a krém teljesen megdermedjen. 

Tálalás előtt a tortát ízlés szerint megszórjuk tortadarával, és eperszemekkel díszítjük, majd éles késsel felszeletelve kínáljuk.


40 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a tortád! Nagyon finom lehet. Most nézelődtem éppen mert ebben a hónapban 2 szülinaposunk is van a családban ez a torta nagyon vonzónak tűnik és még sütni sem kell! Lehet hogy kipróbálom majd! Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva köszönöm!! Én sokszor készítek nyáron ilyen tortát, főleg jó citromosan. Akkor eperrel sem rakom ki, csak citromkarikával díszítem. Szerintem nálad is nagy sikere lenne, mert olyan finom, habos és könnyű.

      Törlés
  2. Igazán szép lett! Nekem tutira nem sikerülne ilyen szépen az epres díszítés :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab köszönöm, és ne mondj ilyent!!! Neked is biztosan sikerülne ilyenre, sőt szerintem még szebbre is.:)

      Törlés
  3. Csodálatos, kár hogy nálunk az epernek az ára a csillagos eget súrolja. Már amit epernek is lehet nevezni és nem lottyan össze, mire hazaérek a piacról. Az egyéb helyeken vásárolható eprek pedig még mindíg ízetlenek.
    Majd jövök hozzád nyalakodni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikikém köszönöm, és szívesen látlak egy kis tortázásra. Ne is mond, itt is 900 Ft-ba kerül kilója az üzletbe, és még nem is valami szép. A "szedd magad" akció idén nagyon siralmas. Éppen ma jártunk arrafelé, de be se mentünk, mert olyan gazba van az eperföld, hogy biztosan nagyon silány az eper.Így marad a drága bolti.:(

      Törlés
  4. Még hogy nem lett olyan szép????? Gyönyörű! Nem baj, hogy nem óriás eprek voltak, lényeg, hogy szép pirosak, és remekül mutatnak a torta oldalán!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Moha! Nagyon köszönöm, és olyan jólesik Tőled ez a dicséret!!! Izgultam hogy milyen is lesz, ha leveszem a formát, de szerencsére szépen látszanak az eperszemek.

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Én pedig szívesen megkínálnálak akár több szeletkével is!!!:)

      Törlés
  6. Nagyon szép lett! Hasonló mint az én legutóbb készített áfonyás dolgom...Jöhetne egy szelet, most a TV. előtt el eszegetném... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszi, és én is szívesen elcsemegéztem volna azt a finom áfonyásat. Lehet cserélnünk kellene legközelebb.:)

      Törlés
  7. Legalább nem kell továbbgondolkodnom a hétvégi sütin...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla biztos lehetsz a sikerben, mert ez elronthatatlan, és egyszerűen ellenállhatatlan.:)

      Törlés
  8. Csodáaltos, én is csak ezt mondhatom:) Képzeld el, házi túrót készítek, most először, hát 25 deka talán lesz belőle, és lehet, hogy valami ilyen finomságbean végzi:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike köszönöm!! ÓÓÓ, ez nagyon jó, biztosan finom lesz a túró, még ha nem is túl sok. Sikerült házi tejet beszerezned, vagy a boltival próbálkozol???

      Törlés
  9. Mesés!! Könnyű, krémes, tejszínes! Nem mindig a méret a lényeg, főzésben semmiképp!!

    VálaszTörlés
  10. Ohhh....realmente hermosa me llevo la receta y un trozo,es una delicia,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Muchas gracias!
      Pastel de espuma ligera, y muy sabroso.
      ¿Seguro que va a encantar a la familia.abrazos y abrazos.

      Törlés
  11. Gizike, már tegnap készültem kommentálni neked a csodás turó tortádrol. Valami szenzációs összeállitás, nálunk még ilyen receptet nem láttam. Általában a krém sajtal szoktuk a sütésnélküli tortákat késziteni. Milyen nagyszerü hogy a baba piskóta az alap tésztája.

    A diszités csodás, és az ize is. Könnyü, és nagyon finom, az el van ismerve!
    Puszillak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth köszönöm!! Én is szoktam krémsajttal is készíteni hasonló tortákat, és nagyon szeretjük. Próbáld ki túrós töltelékkel, meglátod Neked is ízleni fog. Teljesen más ízvilág mint a krémsajtos, de nagyon finom. Van hogy teszek bele még mazsolát is, és több citromot. Nyáron a nagy melegbe, jól lehűtve, imádjuk.Puszillak

      Törlés
  12. Nagyon guszta ez is. Latom belejottel ezekbe a finom epres tortakba!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika nagyon köszönöm!!! Kihasználom, hogy még lehet epret kapni,habár már egyre apróbb, és több nyomott is van közte.:)

      Törlés
  13. Ez igazán klasszul néz ki, szerintem semmi baj nincs az eprekkel. :) Nagyon szeretem az ilyen jellegű tortákat, a nagy melegekben pont megfelel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szemi köszönöm!! Mi is nagyon szeretjük, főleg jól lehűtve tudd frissítő lenni.:)

      Törlés
  14. Isteni! Pont az előbb szemezgettem a cseresznyés tortáddal, az FB-n most meg ez. Kínzás, én mondom neked felső fokon!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikvi köszönöm!! Igazán nem kínzásnak szántam, inkább csak kedvcsinálónak. Húúúú, a cseresznyés torta talán még ennél is finomabb.:)

      Törlés
  15. Már többször jöttem-mentem, és mindig megcsodáltam ezt a fantasztikus, gyönyörűséges és finomságos tortát. Tényleg nagyon vonzó, hogy sütni sem kell. Ki kell próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María köszönöm!! Főleg azért szeretem én is csinálni, mert nem kell sütni, és elronthatatlan. Na és persze nagyon finom, és egy szelet soha nem elég belőle.

      Törlés
  16. Teljesen elvesztem, amikor megláttam ezt a tortát... :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella még van eper nyugodtan készítsed el!!! Meglátod milyen finom, habos, és biztosan Nálad is nagy sikere lesz.

      Törlés
  17. Kedves Gizi! Nagyon jól néz ki a tortád, éppen most szeretnék nekiállni (barackos változatban), viszont bajban vagyok azzal, hogy az a 20 db babapiskóta kb hány deka darált keksznek felel meg. Tudnál egy hozzávetőleges értéket mondani, hogy legközelebb abból csinálhassam? :)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Unknown! Ez a mennyiségű babapiskóta kb. 15 dkg darált keksznek felel meg. Én legalábbis 15 dkg darált kekszet (Győri édeset, amely egy zsírosabb keksz) keverek össze 8 dkg olvasztott vajjal. Reménykedem hogy még időben tudtam segíteni. Biztosan barackkal is nagyon finom lesz a torta.
      Üdv. Gizi

      Törlés