2012. június 12., kedd

Salátaleves húsgombóccal.



A fejes saláta szó hallatán gondolom mindenkinek először a különböző öntetekkel készült, és általában húsok mellé kínált saláta jut az eszébe. Pedig ezen kívül különböző ízesítésekkel nagyon finom levest, és főzeléket is készíthetünk belőle. Bevallom a salátafőzeléket még csak hallomásból ismerem, mert én eddig még nem főztem, de már kacérkodom a gondolattal. Levest viszont szívesen készítek salátából, van hogy buggyantott tojással, vagy pedig baconnel megbolondítva. Most éppen húsgombócok kerültek a levesbe, majd egy tejfölös-lisztes habarás, és  már kanalazhattuk is a finom ebédet.





Hozzávalók:

1 kisebb fej saláta
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
30 dkg darált hús (sertés comb)
1 db tojás
2-3 ek zsemlemorzsa
1 db húsleveskocka
őrölt fehérbors
szerecsendió
2 dl tejföl
1 tk liszt
2-3 ek olaj
víz


A salátát szedjük leveleire, majd alaposan mossuk meg. Ezután ízlés szerint tépkedjük a leveleket kisebb darabokra.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra.

A darált húst tegyük egy tálba, és ízlés szerint  sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, szerecsendióval, majd adjuk hozzá az egész tojást, és a zsemlemorzsát. Ezután jó alaposan gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formázzunk a masszából diónyi nagyságú gombócokat.

Egy edénybe kezdjük el felhevíteni az olajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a kisebb darabokra csipkedett salátaleveleket is. Alaposan keverjük össze, és addig pároljuk, még a saláta kicsit összeesik. 
Ekkor öntsük fel vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, tegyük bele a húsleveskockát, és az előzőleg elkészített húsgombócokat.
Ezután hagyjuk hogy felforrjon, majd a hőfokot mérsékelve, főzzük puhára.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd egy kevés levessel. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk bele a forrásba lévő levesbe. Óvatosan keverjük össze, majd forraljuk ki, és pár percig még szép lassan főzzük tovább.

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá sajttal megszórt, pirított kiflit.
 

9 megjegyzés:

  1. Ez nagyon guszta, de nem baj, hogy én a saláta levest nem tudnám megenni ? Már gyerekkorom óta nem vagyunk barátságban, pedig igencsak került az asztalra elég sokszor. Finom is volt, de valahogy nálam nem csúszott :) A húsgombóc meg a buggyantott tojás aaaaaaz jöhet :))

    VálaszTörlés
  2. Omlettel, azaz púpos tojásrántotta-kockákkal, szalonnapörccel, fokhagymásan, savanyú lére, jó sok tejföllel szoktam készíteni. :) De mint már a facebook-on is írtam, nagyon megmozgatta a fantáziámat ez a húsgombócos változat. :)

    VálaszTörlés
  3. Jó kis leves, nagyon ritkán ettem ilyet, de igazi tavaszi-nyári ebéd!

    VálaszTörlés
  4. Gizike, ez a leves nagyon olaszos...mi escarole salatat, ami nem olyan puha, azt szoktuk bele tenni a gombocos levesben. Nagyon ugyesen keszitetted, es csak itt bamulom a fotot, a gyomrom korog...itt vagyok a lanyomeknal, olaszorszagban vannak, es nem is tudom mit keszitsek itt ebedre...hat jo kis otletet adtal....koszi!
    Puszillak

    VálaszTörlés
  5. Még soha nem főztem, de ha megnőnek a saláták kipróbálom:)

    VálaszTörlés
  6. Ettem már saláta levest, de csak simán magában. Nagyon finom, én szeretem. Gondolom a husival még jobb lett! Salátaszívből főztem, azóta se láttam...Három volt egy tálcán...

    VálaszTörlés
  7. Még sosem próbáltam, de nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  8. Hát ez igen! Finom, tartalmas, ha így tálalnám biztos lelkesednének a legényeim is, nem nagyon vannak oda a saláta levesért.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!! Húsgombóccal nagyon finom lett a salátaleves, bátran merem ajánlani, szerintem így még a férfiak is szívesen kanalazzák majd.

    VálaszTörlés