2012. május 2., szerda

Spenótos-ricottás táska.



Ma semmi kedvem nem volt hosszas főzőcskézéshez, sőt reggel még elképzelésem sem volt mi is legyen az ebéd. Valami nagyon egyszerű, mindössze ennyit tudtam. Aztán kimentem a kertbe, és megláttam a szépen zöldellő spenótot. Első gondolatom a spenót, és tükörtojás párosítása volt, de ezt gyorsan el is hessegettem. Számtalan ötlet átfutott a gondolataimon, de egyiket sem találtam elég jónak. Végül aztán úgy döntöttem, hogy a pitetésztát most nem formába teszem bele, hanem batyukat formálok belőle, és spenótos-ricottás töltelékkel töltöm meg. Az alapötletet még GoodFodd magazin 2. számában láttam, de mire az elkészítésére került a sor, már egy teljesen új recept, és természetesen más hozzávalók felhasználásával sütöttem meg. Így bátran mondhatom, hogy saját ötlet alapján készítettem el ezeket a nagyon finom, és főként igen laktató batyukat. A tésztába került fehér liszt, és kukoricaliszt egyenlő arányba, és a zsiradék is kétféle, vaj és sertészsír keveréke. Ennek köszönhetően a tészta nagyon finom omlós lett. A töltelék pedig spenót-ricotta-reszelt sajt keverékének köszönhetően, jó krémesre sikerült.







Hozzávalók 12-14 db-hoz:

15 dkg liszt
15 dkg kukoricaliszt
10 dkg vaj
5 dkg sertés zsír
1 dl tej


Töltelék hozzávalói:

20 dkg ricotta
20 dkg spenót
10 dkg sajt
őrölt fehérbors

1 db tojás a lekenéshez


A kétféle lisztet összekeverni egy nagy csipet sóval, majd a  vajjal és a zsírral összemorzsolni. Amikor már jó morzsalékos, hozzáönteni a tejet, és pár perc alatt  összegyúrni.
Ezután kb. 1 órára betenni a hűtőbe pihentetni.


A spenótot alaposan megmosni, majd forrásba lévő vízbe tenni és 2-3 percig főzni. Ezután leszűrni, lecsepegtetni, teljesen kihűteni, majd kinyomkodni belőle a maradék vizet.

A ricottát összekeverni a reszelt sajttal,(egy keveset félretenni  és majd a batyuk tetejére szórni)  ízlés szerinti mennyiségű sóval, és őrölt borssal, majd hozzákeverni a kinyomkodott spenótot is.

A hűtőből kivenni a tésztát, majd lisztezett felületen, 2-3 mm vastagságúra kinyújtani. Ezután kb. 10 x 10 cm-es négyzetekre felvágni.
A  tésztakockák közepére kanalazni a tölteléket, majd a széleket felvert egész tojással lekenni.
Ezután a tészták négy sarkát összefogni, majd jól összenyomkodni, hogy sütés közben a töltelék ne tudjon kifolyni.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráhelyezni a batyukat. Ezután a maradék tojással lekenni, és reszelt sajttal megszórni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten, 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni.

Tálaláskor ízlés szerint salátát kínálhatunk hozzá. Én vékonyra leszeletelt retekkel, és uborkával tálaltam.


16 megjegyzés:

  1. Ez tényleg fincsi lehetett. Érdekes, hogy reggel még én is említettem férjemnek, hogy spenót lesz. Ő, aki imádja most azt mondta: nem kéri. Na így ebédeltünk ma székelykáposztát :) -Makó-Jeruzsálem :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikikém, a székelykáposztával én is kiegyeztem volna.:)

      Törlés
  2. Ez szuper! Imádom a spenótot és ricottát, mentve e feltétlenül kipróbálandók közé, köszömöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, nálunk nagy sikere volt, kíváncsian várom, hogy Neked is ízlik-e majd.:)

      Törlés
  3. Holnap én is spenótosat eszek, méghozzá, fetás spenótos palacsintát. Nagyon jól néz ki a te ricottás táskád, még vacsira beleférne...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húúúúú, Lilla az szuper finom palacsinta lesz. Adtál egy remek ötletet, köszönet érte.:)

      Törlés
  4. Csodásan néz ki, kívül-belül:) Spenót rajongó vagyok, mostanában én is mindenbe belecsempészem:)Nagyon nem szeretem, ha nem tudom előre, hogy másnap mit főzök. Hosszabb távra nem szoktam tervezni, mindig attól függ éppen mit veszek, de igyekszem kitalálni a következő napi menüt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike, én napokkal előbb eltervezem mit fogok főzni, és csak ritkán fordul elő ilyen. Apának volt maradék pöri-tarhonyával, így csak az én ebédem volt kérdéses. Viszont Ő is megkóstolta, és neki is nagyon ízlett.:)

      Törlés
  5. Hű, de guszta! Imádnám...Csak az lenne a baj, hogy egynél nem tudnék megállni! Nagyon ügyi vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisztikém, sajnos egynél én sem tudtam megállni, de olyan laktató volt, hogy 3-nál többet nem tudtam legyűrni.:)

      Törlés
  6. Két dolgot szeretnék:

    A kertemben friss spenótot találni
    Ilyet főzni/sütni, mikor semmi kedvem sincs:)

    Nagyon gusztusos lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, és kívánom, hogy mindkét kívánságod megvalósuljon.:)

      Törlés
  7. De finom!!! Érzem az ízét! Bárcsak érezném:))

    VálaszTörlés
  8. De szépek, szívesen elmajszolnék most egyet:)

    VálaszTörlés