2012. május 27., vasárnap

Habcsóktorta mascarponés-eperkrémmel.




Habos, krémes, és a tojásfehérje felhasználásának egyik legfinomabb módja. Először Pavlovának indult, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve, habcsóktorta sült ki belőle. Régebben hozzá sem mertem volna fogni egy Pavlova, vagy éppen habcsóktorta megsütéséhez, mert sokan úgy emlegették mint egy mumust, akitől félni kell, és csakis kiváltságosok tudják megsütni. Persze nem is én lettem volna, ha nem próbálkozom meg vele, és akkor bántam csak igazán, hogy nem előbb tettem. Szerintem Pavlovát, és habcsóktortát sütni nagyon egyszerű, és elronthatatlan, így aztán csakis azt tudom tanácsolni, hogy mindenki bátran fogjon csak hozzá. (eddig készült Pavlova receptek itt megtekinthetőek) A tojásfehérjét most is a megszokott módon, és hozzávalókkal vertem fel keményre, és csakis annyit változtattam, hogy most három 20 cm-es kört formázva sütöttem (szárítottam) készre. A krémhez pedig mascarponét, Hulalát és epret használtam fel. Az összeállított torta tetejét végül pedig olvasztott csokoládéval csorgattam meg. A torta pedig olyan jól sikerült, hogy pillanatok múlva már egy parányi habcsókdarabot sem lehetett a tányérokon találni.





Hozzávalók 20 cm-es tortához:

3 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 ek kukoricakeményítő
1/2 tk ecet

A tojások fehérjét elkezdjük robotgéppel felverni. Amikor már kezd kifehéredni, habosodni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot és addig verjük, még majdnem teljesen kemény habot kapunk.
 
Ekkor először adjuk hozzá az ecetet, majd a kukoricakeményítőt, és verjük még 1-2 percig, hogy a hab teljesen kemény állagú legyen.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd három egyforma méretű kört formázzunk a keményre vert habból. (2 db tepsire lesz szükség a 3 tortalap sütéséhez)

Melegítsük elő a sütőt kb. 100 fokra, majd helyezzük be a tepsit, és 60 percig süssük (szárítsuk) a lapokat. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk még kb. 30 percig csukott ajtónál száradni. (Én légkeveréses sütőbe szárítottam meg a lapokat egyszerre betéve mindkét tepsit) Ezután vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.





Krém hozzávalói:


 50 dkg eper
25 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
2 dl Hulala (v. habtejszín)

tetejére tortabevonó csokoládé


Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Ezután botmixerrel pépesítsük, vagy ízlés szerint villával nyomkodjuk össze.

A mascarponét keverjük simára a vaníliás cukorral, és ízlés szerint porcukorral. Ezután keverjük hozzá a pépesített epret.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá  az epres-mascarponekrémhez.

Az egyik tortalapot helyezzük egy tálcára, majd kanalazzuk rá a krémet. Ezután helyezzük rá a második lapot, majd szintén kanalazzuk rá a krémet. 
Végül következik a harmadik habcsóklap, majd kanalazzuk rá a maradék krémet.

A tortabevonó csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk meg, majd csorgassuk rá a torta tetejére, és várjunk pár percet hogy megdermedjen.

Ezután a torta rögtön fogyasztható. Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


22 megjegyzés:

  1. Csodás ez a torta! Elhiszem hogy nagyon finom lehet és hamar elfogyott! Lehet hogy meggyőztél és rászánom magamat én is hogy kipróbáljam mert eddig még nem csináltam Pavlovát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva köszönöm!! Szerintem nyugodtan szánd rá magad, meglátod nem egy ördöngösség. Igaz elég sok cukor kell bele, de Te most a nyírfacukorral kiválthatod, és úgy nem lesz túl édes. Sok sikert hozzá.:)

      Törlés
  2. Sajnos, nagyon jól néz ki:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos még ráadásul nagyon finom, és nem lehet ellenállni neki.:))

      Törlés
  3. Ennek a tortának egy baja van, hogy hamar elfogy!!! Csodálatos, imádjuk mindannyian! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben teljesen igazad van Barbi, mert bizony nagyon hamar elfogyott. Szerencsére csak egy kisebb készült, mert a nagy is simán lecsúszott volna.:))

      Törlés
  4. Remekül néz ki! Csodás finom lehetett! Én mondom, hogy a Pavlova nem mumus. Tegnap este sütöttem életem első Pavlováját és... remekül sikerüt:) Hamarosan hozom:) És megnéztem az összes Pavlovádat! Hááát kaptam ötleteket:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi köszönöm!! Ugye hogy nem mumus, csak egyesek szerették volna elhitetni velünk, hogy ehhez egy külön tudomány kell. Kíváncsian várom az "első", de gondolom nem utolsó Pavlovádat.:)

      Törlés
  5. Ez az egy féle torta, amit nem sütöttem még. Itt lenne az ideje, úgy hogy tojásfehérje gyűjtésbe kezdek...Nagyon guszta! Az a szelet! ÁÁÁÁ, kész vagyok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, nem mondod hogy még nem sütöttél??? Pedig Nálad annyi csodás, és finom torta található. Biztosan nagy sikere lesz nálatok is,majd megyek és meglesem.:)

      Törlés
  6. Nem vagyok már gyerek, de ennek nem tudnék ellenállni. Csodás, mi is odavagyunk érte:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike köszönöm!! Láttam mostanában Te is többféle Pavlovát sütöttél, és mindegyik nagyon finom lehetett.:)

      Törlés
  7. De szívesen belevágnám én is a villámat, mert nagyon csábító!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csábulj csak el nyugodtan, nagyon egyszerű, és nagyon finom.:)

      Törlés
  8. Milyen szépségeket készítesz, jaj, de fincsi lehet ez is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! Sokáig nem mertem hozzáfogni az ilyen habcsókos süteményekhez, aztán rájöttem, nem egy nagy ördöngösség, és ráadásul nagyon finom.:)

      Törlés
  9. Jajj, most hirtelen azt hittem hogy duplat latok...dehogy megsem! Egyik epres csodaszep szebb mint a masik...de persze mind ketto csodas!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth köszönöm, és nem, bizony nem látsz duplán, csak mostanában epres finomságok kerülnek fel a blogra. Ez a torta nagyon egyszerű és nagyon finom, a Nálatok kapható eperből pedig, biztosan még finomabb lenne.

      Törlés