2012. május 14., hétfő

Aranygaluska.




A hűvös időnek köszönhetően már tegnap eldöntöttem, hogy ma aranygaluskát fogok sütni. Olyan régen sütöttem, hogy már nem is emlékszem rá, pedig nagyon szeretjük.  Ma reggel aztán még hidegebb, és esős reggelre ébredtem, így már alig vártam, hogy a sütő melegétől, kicsit a konyha  bemelegedjen. Persze az sem mellékes, hogy a meleggel együtt elárasztotta a konyhát a sütőből kiáramló, finom kalács illata. A tésztát kenyérsütőgépbe dagasztottam meg, majd a kelesztőtálba olyan gyönyörűen megkelt, hogy majdnem kicsordult belőle. Persze kézzel is bedagaszthatjuk, csak úgy munkaigényesebb, és az én kezeim sajnos ezt már nem nagyon bírják. A saját diótermésnek köszönhetően pedig a dióval sem kellett spórolnom, így jutott bőven a galuskák beleforgatásához. Került bele még mazsola is, ez persze kihagyható, de szerintem kár lenne, ha kimaradna. Tálaláskor langyos galuskára vaníliamártást csorgattam, majd úgy kínáltam.






Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
csipet só
3-4 ek porcukor
3 db tojássárgája
2,5 dl tej
6 dkg olvasztott vaj
reszelt citromhéj


darált dió
porcukor
vaníliás cukor
őrölt fahéj
mazsola

olvasztott vaj a tészta beleforgatásához


Az élesztőt futtassuk fel a fele mennyiségű cukros tejben.

A tojások sárgáját simára keverjük a porcukorral, és az olvasztott vajjal, majd beleöntjük a kenyérsütőgép üstjébe, és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt is.
Ezután rákanalazzuk a reszelt citromhéjjal, és a csipet sóval összekevert lisztet.
Ezután elindítjuk a dagasztó programot, majd megdagasztjuk a tésztát.

A megdagasztott tésztát ezután áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ameddig a tészta kel, összekeverjük a darált diót, az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral,  a reszelt citromhéjjal, és az őrölt fahéjjal.  A vajat pedig felolvasztjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Ezután közepes méretű szaggatóval, kiszaggatjuk.

Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A kiszaggatott tésztakorongokat először beleforgatjuk az olvasztott vajba, majd a diós keverékbe, ezután egymásmellé helyezzük a tortaformában.
 
Ezután ízlés szerint megszórjuk mazsolával, és még egy kevés diós keverékkel.(ez a szórás el is hagyható)
A megmaradt tésztakorongokat szintén beleforgatjuk az olvasztott vajba, majd a diós keverékbe, és befedjük vele az előző sor tésztát. A tetejére rászórjuk a maradék diós keveréket.
Konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten még kb. 30 percig kelesztjük.

Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe helyezzük a tortaformát, majd 40-45 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (én a sütési idő felénél, sütőpapírral letakartam nehogy a tészta túlbarnuljon)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk tálalás előtt langyosra hűlni.





Vaníliamártás hozzávalói:

 1 l tej
4 db tojássárga
10 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt) 
2 dkg vaj


A tojássárgához adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, és keverjük habosra, majd adjuk hozzá a pudingport (v. lisztet) és keverjük csomómentesre. Ezután öntsünk hozzá egy kevés tejet, és keverjük simára.

A maradék tejet tegyük fel melegedni. Amikor már meleg, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-cukros keveréket, majd pár perc alatt sűrítsük be. (a tej csak jó meleg legyen, ne pedig forró, mert különben összekapja a tojássárgát)

Amikor kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vajat, majd hűtsük ki.





Tálalás előtt a galuska tetejét szórjuk meg porcukorral. Ízlés szerint vaníliasodóval, vagy lekvárral kínáljuk. Mindkettővel nagyon finom.


22 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Imádja a családunk én madártejet szoktam mellé csinálni. Valóban úgy vagyok én is ezzel ha hidegebb van jobban eszembe jutnak ezek a kelt tészták, nekem is most van folyamatban a kalács sütésem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm. Nagyon jó ötlet hozzá a madártej is, legközelebb azt fogok készíteni hozzá. Napok óta hideg van, így most szívesen melegítek be a sütővel, na és persze közben az ebéd is elkészül.:)

      Törlés
  2. Imádom! Biztos, hogy el fogom készíteni! nagyon rég ettem ilyet. Nálunk is változatlanul hideg van, ahogy nézem most nagyjából ugyanaz az időjárás a két országban:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, szerintem nincs is olyan aki ne szeretné, én szintén imádom.:) Nálunk talán kicsit javul már az idő, remélem nálatok is van rá esély. Szomorú lenne, ha így menne ki a nyár, pár nap kánikula után, pár nap hideg. Még rágondolni is rossz.

      Törlés
  3. Én sem tudnék ellenállni egy ilyen finom sütinek, főleg ha sodóval van nyakon öntve. Mennyei lehetett!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci én sem tudtam, jól belakmároztam belőle.:)) Már nagyon régen sütöttem, így bizony nagyon kapós volt.

      Törlés
  4. Válaszok
    1. :))) Küldök kóstolót, nyissad az ablakot!!!

      Törlés
  5. Nagyon szeretem, már hetek, sőt hónapok óta tervezem, hogy készítek de még nem jött össze...:) Most megint megkívántam, de először jöjjön a rizsfelfújt...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla láttam a rizsfelfújt már elkészült, nagyon guszta volt. Most már nincs akadálya, hogy sorra kerüljön az aranygaluska.:)

      Törlés
  6. WOW 4

    EGÉSZ életemben készíteni akartam.. de soha nem álltam neki! Most elfogom! :)

    KÖSZÖNÖM KÖSZÖNÖM KÖSZÖNÖM :))

    vanessza

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vanessza, én köszönöm hogy elkészíted a receptem alapján. Biztosan Neked is nagyon finomra fog sikerülni. Jó étvágyat kívánok hozzá.:)

      Törlés
  7. Nagyon szeretem:) A gyerekeim kevésbé, de akkor is fogok sütni:) Nagyon szépek a fotóid:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike, köszönöm!!! Nem is gondoltam volna, hogy a gyermekeid nem nagyon szeretik, de azért biztosan elfogy majd az utolsó morzsáig.

      Törlés
  8. Azta milyen régen ettem! Belekóstolnák, ha tehetném, olyan ínycsiklandozó:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és sajnálom hogy nem tudsz belekóstolni, pedig szívesen megkínálnálak.:)

      Törlés
  9. Én is szeretem nagyon...Csak az a baj vele, hogy a többiek nem rajonganak a diós bundájáért, pedig az a szuper benne. Na, tegnap átestem a tűzkeresztségen, meg volt a felvétel...Nagyon jó volt, majd mesélek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, én meg azt hittem, nincs is olyan aki ne szeretné. Egymagadért meg nem érdemes hozzáfogni a sütkérezéshez. Izgatottan várom a felvételt, biztosan nagyon szuper lett.:)

      Törlés
  10. Az Aranygaluskát én nem nagyon ismerem...legalább is néven nem, de biztosan ettem már, de régóta lehetett!
    Nagyon finomnak néz ki ahogyan te sütötted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth lehet más néven ismered, ez egy finom kelt tészta, dióba forgatva. Nagyon finom, főleg az öntettel.Nyugodtan próbáld ki, biztosan nagy sikere lesz Nálatok is.

      Törlés
  11. Elkészítettem ma, nagyon finom lett :)
    köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa! Én köszönöm, hogy elkészítetted és nagyon örülök, hogy Neked is ízlett!!!

      Törlés