2011. október 1., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Barbecue oldalas krumplipürével.



Csodálatosan szép idő van, így még bátran lehet kint a szabadban sütögetni. Ehhez szeretnék most egy nagyon finom pácolással készült oldalast ajánlani. Igaz bevallom, én nem a szabadban sütöttem meg a húst, hanem a sütőben, mert most nekem így kényelmesebb volt. Nemrégiben találkoztam ezzel a recepttel Nea-nál  "Az otthon  ízei " blogban. Rögtön megtetszett a recept, és az oldalasról készített kép pedig olyan csodálatos látványt nyújtott, hogy kétségem nem volt afelől, hogy hamarosan én is elkészítem. A fagyasztóba, még éppen találtam egy csomag oldalast, így már semmi akadálya nem volt a sütkérezésnek. Igaz közben kicsit változott a program,  így én a sütőbe sütöttem készre a már előzőleg megfőzött, és bepácolt oldalast. Köretnek krumplipürét készítettem hozzá, és mondhatom igazán jó választás volt, mert nagyon jól illett a húshoz. Tehát bátran merem ajánlani akár kint a szabadban grillezve, akár a sütőben megsütve. Salátával, krumplipürével, vagy éppen ízlés szerinti körettel tálalva.





Hozzávalók a páchoz:

2-3 ek Floriol olaj
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2-3 dl ketchup
2 ek mustár
3 ek barna cukor
2 ek szójaszósz
2 ek worchestershire szósz
őrölt fekete bors
2 ek balzsamecet
chilipor

Előző nap 1 kg oldalast feldarabolni, majd enyhén sós,  vízben puhára főzni.(én párgerezd fokhagymát is tettem bele) 
Amikor puhára főtt, kiszedni a főzővízből, majd teljesen kihűteni.(én a csontokat melegen kiszedtem, de ez ízlés dolga)
Közben ellehet készíteni a pácot.
Egy serpenyőbe az olajon elkezdeni párolni az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadni az apróra vágott fokhagymát is.Ha már kellően megpárolódott, hozzáadni a barna cukrot és addig kevergetni még teljesen elolvad.
Ezután hozzáadni a ketchupot, a mustárt, a szójaszószt, a worchestershire szószt, a balzsamecetet, az őrölt borsót, és az ízlés szerinti mennyiségű chilit. 
Jól összekeverni, majd lassú tűzön összefőzni.(én csak párpercig főztem, de az eredeti receptben kb.20-30 percig tartó főzési idő szerepel)

Az elkészült pácot szintén ki kell hűteni, majd beletenni a már előzőleg puhára főzött, és kihűtött oldalast. Ezután jó alaposan beleforgatni, hogy mindenhol befedje a pác a húst. 
Végül lefedve, a hűtőbe tenni egy éjszakára, hogy a pác jól átjárja a húst.

Másnap egy tepsibe egymásmellé helyezni a bepácolt húst, és a pácot, majd előmelegített sütőbe, közepes lángon szép pirosra sütni.(én még öntöttem alá egy kevéske olajat)

Grillezésnél a bepácolt húst a grillrácsra helyezni, majd parázs felett, szép pirosra sütni.

Tálaláskor krumplipürét, salátát, vagy ízlés szerinti köretet kínálni hozzá. (én krumplipürével tálaltam, és nagyon finom volt)

12 megjegyzés:

  1. Fú ezt tuti ki fogom próbálni! Épp nemrég mondta barátom, hogy csináljunk oldalast. Megvan hozzá a recept :)

    VálaszTörlés
  2. Tetszik a recept. Gyönyörű lett az oldalas. Harapnivaló. Kár, hogy képernyőn keresztül nem megy. ;D

    VálaszTörlés
  3. Huh, oldalas! Ezer éve nem ettem egy jó kis sült oldalast. Amíg mamáék vágtak malackát volt disznóhús az asztalon, a hentesé nem csábít. Itt meg kifejezetten büdös a disznóhús!

    VálaszTörlés
  4. Szeretjük az oldalast, de még pácolva nem ettem. Annyira szép színe van így megsülve! Irtó guszta!

    VálaszTörlés
  5. Hát ez isteni!
    Gyönyörű fotót készítettél Gizikém!

    VálaszTörlés
  6. Ejha! te grillezel is? ezt az oldaladat még nem nagyon ismerem:)

    VálaszTörlés
  7. araniel!
    Csak annyit tudok mondani, hogy nem fogsz csalódni benne. Nagyon finom, ezután csakis ebben a pácban fogom sütni az oldalast.:)

    VálaszTörlés
  8. Petra!
    Köszi, érdemes kipróbálni, szuper pác!!! Képzeld mennyit kellene főznünk, ha még képernyőn keresztül meglehetne kóstolni.:))) Én biztosan végigkóstolnák nálad mindent.:)

    VálaszTörlés
  9. Anazar!
    A hentesnél vásárolt oldalast itt sem érdemes megvenni, hacsak nem csontot akarunk szopogatni. Szerencsére ez saját, és volt is rajta hús bőven. :)

    VálaszTörlés
  10. IllésKrisz...!
    Azelőtt én is csak simán, fűszerezve sütöttem meg. Úgy is finom, de már többféle pácolással kipróbáltam, de ez mindet felülmúlta.:)

    VálaszTörlés
  11. Terike!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  12. Kedves Sándor!
    Bizony nagyon szeretünk kint a szabadba tárcsán sütögetni.:)))
    Ez a pác nagyon finom, bátran merem neked is ajánlani. TE nagymestere vagy a sütögetésnek, biztosan ízlik majd.

    VálaszTörlés