2011. július 21., csütörtök

Málnás ricottás kocka.



Néhány napja még tombolt a kánikula, most pedig már két napja esik az eső, és bizony eléggé lehűlt a levegő. Mivel a rekkenő hőségben sem tudtam megállni, hogy ne süssek, így mise természetesebb, minthogy ma is beüzemeltem a sütőt. Bevallom, igen jólesett ebben az esős időben ez a kis meleg. A melegnél jobban, már csak a sütemény aratott nagyobb sikert. A receptet még Citromhabnál fedeztem fel nem is olyan régen. Igaz Ő ribizlivel, és tortaformában sütötte meg "Ricotta torta ribizlivel" címszó alatt a recept nála megtekinthető. Mivel nekem nincs ribizlim, viszont málnában bővelkedem, így természetesen az került a töltelékbe. A tortához való hozzávalók mennyiségét, túl soknak találtam, így megfeleztem és egy 20 x 30 cm-es tepsiben sütöttem meg.
Persze ez a kis változtatás csakis a formáját változtatta meg a süteménynek, az íze nagyon finom lett a málnával összekevert ricottás töltelékkel is. A tészta finom omlós, a töltelék pedig kellően szaftos lett. Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórtam, majd felkockáztam. Mindenkinek bátran merem ajánlani, akár ribizlivel, akár málnával, tortaformában vagy éppen tepsiben való megsütését.




20 x 30 cm-es tepsihez:

12,5 dk liszt
1 db tojás(kicsi)
3 dk porcukor
6,5 dk vaj
csipet sütőpor

A lisztet összekeverni a sütőporral, majd hozzáadni a vajat és elkezdeni összemorzsolni. Ha már kellően morzsalékos, akkor hozzáadni a cukrot is. Végül beleütni az egész tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrni a tésztát.
Ezután 30 percre a hűtőszekrénybe tenni pihentetni, közben pedig ellehet készíteni a tölteléket.

A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a kinyújtott tésztát beleteríteni az aljába.
Végül sütés előtt ráönteni a töltelékek.





Töltelék:

50 dk ricotta
6,5 dk vaj
12,5 dk porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
6 dk búzadara
2 db tojás
csipet só
20 dk málna

A vajat a porcukorral, és a vaníliás cukorral elkezdeni simára keverni. Ezután hozzáadni a ricottát, a tojások sárgáját, és belereszelni a citromhéjat, majd így keverni tovább. Keverés közben kanalanként hozzáadni még a búzadarát is.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd fakanállal óvatosan a rikottás masszához keverni. Végül szintén óvatosan belekeverni a málnát is.

A tepsiben lévő tészta tetejére önteni a masszát, majd a tetejét egyenletesen elsimítani.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 55-60 perc alatt készre sütni.
A sütőből kivéve langyosra hűteni.

Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerinti méretűre felvágni

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Csak azt tudom most is írni, hogy nagyon tudnám értékelni, ha egy szelettel megajándékoznál!:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon nagyon étvágygerjesztő kockák:) Kérnék én is egy szeletet:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett, kérek én is.:)

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Nagyon köszönöm.:)

    VálaszTörlés
  5. Éva!
    Köszönöm, és szívesen küldök akár két szeletet is.:)

    VálaszTörlés
  6. Szia Réka!
    Természetesen neked is küldöm.:)puszi

    VálaszTörlés
  7. trollanyu!
    Nagyon köszönöm, nyissad az ablakot, már küldöm is.:)

    VálaszTörlés
  8. Kati!
    Nagyon köszönöm, megy neked is a kóstoló.:)

    VálaszTörlés
  9. Ablak kinyitva :) várom az utolsó szeletet, Gizike!

    VálaszTörlés
  10. Vicuska!
    Oké, már küldöm is!!!:)

    VálaszTörlés