2011. február 22., kedd

Hússal töltött krumpli tejszínes-paradicsomszószban.



Reggel még teljesen tanácstalan voltam mi is legyen ma az ebéd. Adott volt a darált hús, krumpli mindig akad a kamrába, tehát ezekből kellett kihozni valamit. A polcon árválkodott egy üveg sűrített paradicsom, na gondoltam lesz paradicsomos krumpli. Aztán beindult a fantáziám és megszületett ez a fűszeres hússal töltött krumpli, tejszínes-paradicsomszószban sütve. Egy kicsit más mint a paradicsomos krumpli, viszont nagyon finom. Röpke egy óra alatt elkészíthető, és már tálalható is. A televízióban mostanság nyomatnak egy reklámot, hogy ebédhez a "Coca Cola az igazi" én viszont úgy gondoltam, ebben a télies, hideg időben inkább egy finom vörös áfonyás-ribizlis teát főzök és azt kortyolgatom ebéd után.





25 dk darált hús
4 nagy krumpli
1 vöröshagyma
1 üveg sűrített paradicsom
2 dl víz
2 dl tejszín
10-15 dk sajt

cukor(v. édesítőszer)
őrölt fehérbors
szerecsendió
majoranna
ételízesítő
bazsalikom
vaj

A krumplit megpucol, majd félbevágni és enyhén sós vízbe félpuhára főzni. Amikor már félig megfőtt, szűrőkanállal kiszedni a vízből és kihűteni.(jó nagy krumplikat kell választani)
A kihűlt krumpliknak kiskanállal kivájni a közepét, majd kívül-belül megszórni sóval.
Egy tepsit kikenni vajjal, majd egymásmellé belehelyezni a besózott krumplikat.

A hagymát apróra vágni, majd elkezdeni párolni. Ha már üveges, hozzáadni a darált húst és jól összeforgatni. Párolni tovább és közben ízlés szerint sózni, megszórni egy pici ételízesítővel, szerecsendióval, majorannával és őrölt fehérborssal. Amikor a hús már kifehéredett felönteni egy pici vízzel és addig főzni, még zsírjára sül.
Ezután a tepsiben lévő krumplikat megtölteni ezzel a darált-húsos masszával.

A sűrített paradicsomot simára keverni a tejszínnel és a vízzel, majd ízlés szerint cukorral, vagy édesítőszerrel ízesíteni. Bazsalikomot és őrölt fehérborsot adni hozzá, és jól összekeverni.
Ezt a szószt a tepsiben lévő töltött krumplik alá önteni.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20 percig sütni, majd a tetejét reszelt sajttal megszórni és visszatenni a sütőbe még kb. 10 percre. Ezalatt az idő alatt a krumpli készre sül, a sajt pedig szépen ráolvad a tetejére.
Tálaláskor a krumplit tányérra tenni, majd a besűrűsödött paradicsomszószt mellé kanalazni.

18 megjegyzés:

  1. Giza nagyon finom volt az ebéded,nem semmi ötleteid vannak,nagyon guszta,és a tálalás gyönyörű lett,nem különben a fotó!:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta és a tálalás is csodás! és a teáskannád is mesés!

    VálaszTörlés
  3. Jó eza szósz a töltött krumpli mellé, így szaftosabb.

    VálaszTörlés
  4. Egy iyet rendelek, ha le het, délre kérem szépen!:-))

    VálaszTörlés
  5. Szép ételről nagyon szép fotó!:)

    VálaszTörlés
  6. Máris megéheztem! Kérek egy adaggal!

    VálaszTörlés
  7. Ditta!
    Köszönöm!! Az biztos, hogy finomabb volt mintha paradicsomos krumplit főztem volna.:)

    VálaszTörlés
  8. Colors in...!
    Köszönöm!!! Van még pár ilyen "régiségem", mostanság divat kicsit feldobni a képeket, hát gondoltam én is megpróbálkozom vele.:) Igaz ha nagyobb lenne a kép, jobban érvényesülne,de ahhoz sajnos nem értek.:)

    VálaszTörlés
  9. Családi tűzhely!
    Nagyon finom volt, a tejszíntől pl olyan jó krémes. Nekünk nagyon ízlett.:)

    VálaszTörlés
  10. Bianka!
    Köszi, és még milyen finom.:)

    VálaszTörlés
  11. Andi!
    Persze hogy lehet rendelni. Igaz már csak vacsorára tudom leszállítani, de gondolom azért úgy is jó lesz.:))

    VálaszTörlés
  12. Maryenne!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés