2011. január 12., szerda

Céklasaláta sajtkosárban.



Télen igen sokszor veszek céklát, és készítem el főleg salátának. Igaz már levest is főztem belőle, sőt még tésztát is ízesítettem vele, és nekem nagyon ízlett. A céklás receptek itt megtekinthetőek, hátha valaki kedvet kap az elkészítésükhöz. Mostanában többfelé találkoztam céklás süteménnyel, és hamarosan én is megpróbálkozom vele, mert nagyon kíváncsi vagyok, milyen is lehet a céklától az íze. Most viszont egy könnyű salátát készítettem, és kétféle sajtból készített kosárkában tálaltam. Már maga a saláta is nagyon finom volt, de így a ropogós sajttal együtt.....Remek ebéd kerekedett a kettő együtteséből, és még igen laktató is volt. A sajtkosárka elkészítése is nagyon egyszerű, és percek alatt elkészül. Persze a saláta sajt nélkül, sültek mellé is tálalható. Mindkét változatban, bátran merem ajánlani mindenkinek.







 Hozzávalók:


6 db cékla (közepes méretű)
2 db alma
2-3 dl tejföl
majonéz
csípős mustár

cukor (v. édesítőszer)


A céklát puhára főzni, majd kihűteni és lehámozni a külső héját, végül ízlés szerinti méretűre feldarabolni.
Az almát szintén meghámozni, majd akkorára feldarabolni mint a cékla.

Egy tálba tenni a tejfölt, a majonézt, egy pici csípős mustárt, csipet sót, és ízlés szerint cukrot, vagy édesítőszert és jól kikeverni. (én magos-csípős mustárt tettem bele)

Végül a feldarabolt céklát és az almát egy tálba tenni, majd ráönteni a jól kikevert tartármártást.
1-2 órát pihentetni, közben többször átkeverni, hogy az ízek jól összeérjenek.


Sajtkosár hozzávalói:

15 dkg trappista sajt
15 dkg edami sajt


Az ízlés szerinti fajtájú sajtokat, külön-külön lereszelni.
Sütőpapírra kör alakban először a trappista sajtból tenni, majd a tetejére edami sajt kerüljön.
Mikróba pizzasütő fokozaton, 2 perc alatt szép pirosra sütni. (akinek nincs ilyen fokozat a mikróján, az tepsire téve, magas hőfokon, sütőben is megsütheti)
Kivéve, rögtön egy formára ráfordítani és kicsit rányomkodni, hogy felvegye a kosárformát. (én egy pohárra fordítottam rá, ettől kapta a kosárformát)
A formán hagyni kihűlni!!!! (gyorsan kihűl és megkeményedik)

Tálalás előtt a sajtkosarakba kanalazni a salátát, és úgy tálalni.

18 megjegyzés:

  1. Megint kezded, Gizikém! Ilyen finomságokat mutogatsz! Hát csorog a nyálam, olyan guszta!

    VálaszTörlés
  2. Gizi imádom a céklát meg a sajtot is,de így együtt is valami isteni lehet,egy kosárka jöhet,vagy kettő:-)

    VálaszTörlés
  3. Ez a sajtkosár nagyon tetszik! Rákerül a kipróbálandó listára! :) No meg céklával tökéletes párosítás!

    VálaszTörlés
  4. Ez a céklasali nagyon finom, nekem egy kis fokhagymát is írt a receptem és csíkokra kellett szelni a céklát.
    A sajtkosár nagyon guszta!:-)

    VálaszTörlés
  5. Győnyőrű, finom és egészséges! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörü!! Én a cékla saliba mindig teszek egy kis reszelt vöröshagymát.

    VálaszTörlés
  7. Családi tűzhely!
    Köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  8. Liza!
    Nagyon finom, bátran merem ajánlani.:)

    VálaszTörlés
  9. Juci!
    Köszönöm!!:)) Az én nyálam is csorog, ha nálad járok.:)

    VálaszTörlés
  10. Ditta!
    Szívesen küldök, akár három kosárkával is. Próbáld ki, nem fogod megbánni.:)

    VálaszTörlés
  11. Color in the Kitchen!
    Húsvétkor csináltam először ilyen kosárkát, na persze azóta rendszeresen készül nálunk. Nagyon finom volt a céklával együtt, de ízlés szerint tölthető bele saláta.

    VálaszTörlés
  12. Nelli!
    Recept nélkül készült a sali, éppen céklát főztem, hagyományos salátának és gondoltam teszek hozzá almát és tartárral leöntöm. Nem tudom így almásan menne-e hozzá a fokhagyma, de legközelebb kipróbálom.:)

    VálaszTörlés
  13. Bianka!
    Nekem is nagyon tetszik ez a rózsaszín.:)))

    VálaszTörlés
  14. Gabriella!
    Köszönöm!! Jó ötlet, a hétvégére megint céklasalit csinálok, ecetes-cukros lével leöntve és reszelek bele lilahagymát.:)

    VálaszTörlés