2010. október 16., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Rakott-krumpli.





Itt a hétvége és megint itt a nagy kérdés, mi is legyen az ebéd. Finom is legyen, viszont gyorsan el is készüljön. Én ma rakott-krumplit készítettem, méghozzá azt az igazi egyszerű változatát, melyet gyerekként igen sokszor ettem. Nagyon szerettem, na és szeretem mai napig. Sajnos lassan ezek az egyszerű ételek feledésbe merülnek, mert manapság első helyen a hús szerepel az ebéd elkészítésénél. Pedig hús nélkül is remek ebédet lehet főzni. Régen nem volt hűtőláda, és a friss húst gyorsan fel kellett dolgozni, így aztán az ilyen ebédekre is gyakran sor került. Azért egy darabka füstölt kolbászt belecsempésztem, de csakis az íze kedvéért, na meg az anyukám is így készítette annak idején:))). Ez egy alaprecept, persze mindenki a saját ízlésének megfelelően készítheti el, lehet még belekarikázni egy kis virslit, esetleg szalonnakockákkal megszórni. Egy biztos, mindegyik változat nagyon finom tudd lenni.






Hozzávalók:

1,5 kg krumpli
8-10 db tojás
6 dl tejföl
20 dkg füstölt kolbász

olaj(v. zsír)






A krumplit hajastól főzzük meg, majd szűrjük le a vizet, és hűtsük ki. Ezután húzzuk le a haját.

A tojást szintén főzzük keményre, majd tegyük hideg vízbe, végül pedig pucoljuk meg. 

Egy tepsibe tegyünk pár kanál olajat, (v. olvasztott zsírt) majd karikázzuk rá a főtt krumpli felét. Ezután ízlés szerint szórjuk meg sóval, és helyezzük rá a felszeletelt tojást, a vékonyan felkarikázott füstölt kolbászt, majd egyenletesen kanalazzuk rá a fele mennyiségű tejfölt.

Ezután a tejfölös réteget fedjük be a maradék felkarikázott krumplival, ízlés szerint sózzuk, és egyenletesen kanalazzuk rá a maradék  tejfölt. (ízlés szerint minden réteget enyhén megszórhatunk sóval)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd szedjük tányéra és úgy kínáljuk. Ízlés szerint salátát, savanyúságot, vagy éppen csemege uborkát kínáljunk hozzá.


8 megjegyzés:

  1. Egyszerű, de nagyszerű étek!Szeretjük nagyon!

    VálaszTörlés
  2. Valamelyik nap elkészitjük,ötlet,köszi.puszi.

    VálaszTörlés
  3. Én is! De rég ettem már :(

    VálaszTörlés
  4. Nelli!
    Sokszor a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak, mi is szeretjük és mivel már régen volt, most még jobban ízlett.:)

    VálaszTörlés
  5. Melli!
    Örülök hogy sikerült kedvet csinálni hozzá.:)

    VálaszTörlés
  6. Araniel!
    Küldök egy kis kóstolót.:))

    VálaszTörlés