2010. augusztus 19., csütörtök

Szilva torta, rumos-szilvás habbal.



Már alig vártam, hogy végre elkezdjen érni a szilva. Idén valahogy nagyon nehezen indult be, és még bizony érhet, de már nem tudtam neki ellenállni és keresgéltem pár érettebb szemet. Az eredeti torta receptben nem szerepelt a rikotta, de mivel nekem éppen volt egy megkezdett csomag, így gondoltam azt is belekeverem, biztosan nem fogja elrontani. Bizony jól tettem, mert nagyon finom szaftos lett tőle a tészta. Ízesítésre pedig mézes fűszerkeveréket használtam, melytől az egész konyha finom illatokkal telt meg, és kicsit karácsonyi hangulatot árasztott.(igaz ma éppen ezerrel süt a nap, és igen meleg van):))) Mindenképpen tejszínhabbal szerettem volna tálalni, de hogy egy kicsit mégis más legyen, így rumos-szilvás pépet kevertem a keményre vert habhoz. Ettől igen finom ízt kapott, és a hab sem esett össze. Igaz én mindig Hulalát használok, mert azzal biztos a siker és nincs vele macera.







30 dk liszt
15 dk margarin
20 dk porcukor
2 ek barna cukor
2 tk sütőpor
1/4 tk só
3 db tojás
1 dl tejszín
2 cs vaníliás cukor
25 dk rikotta (v. túró)
mézes fűszerkeverék (v. fahéj)
szilva

A lisztet, a sütőport, a sót és a mézes fűszerkeveréket összekeverni.
Robotgéppel elkezdeni kikeverni az egész tojásokat, a porcukrot és a margarint. Ha már kellően összekeveredett, hozzáadni a rikottát, majd a tejszínt is. Párpercig keverni, majd hozzáadni a lisztes keveréket is. Addig keverni, hogy sima állagú legyen.
Egy tortaformába önteni, majd egyenletesen elsimítani a tetejét, végül pedig kirakni félbevágott szilvával. Tetejét megszórni a barna cukorral és egy pici fűszerkeverékkel. (v. fahéjjal)
Előmelegített sütőbe helyezni, és közepes lángon, kb. 50-55 percig sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem) Ha a teteje kezdene nagyon megpirulni, egy darab sütőpapírral le kell takarni, így a tészta szépen megsül, a tetején a szilva viszont nem ég meg.
A tortaformába hagyni kihűlni, majd tálaláskor porcukorral megszórni és rumos-szilvás tejszínhabot kínálni hozzá.






Rumos-szilvás hab:


10 dk szilva
2 ek barna cukor
1/2 cs vaníliás cukor
rumaroma
2 ek víz
2 dl Hulala (v. tejszín)

A szilvát apróra felvágni, majd egy edénybe a vízzel feltenni főni. Hozzáadni a cukrot és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát. Kb. 10 percig lassú tűzön, kevergetve felfőzni. Ezután hagyni kicsit hűlni, majd botmixerrel pépesíteni és egy szitán átszűrni. Hagyni teljesen kihűlni!!!!! (ha langyos marad összeesik tőle a hab)

A Hulalát kemény habbá verni, majd apránként óvatosan hozzákeverni a szilvás pépet.
Tálaláskor a torta mellé kanalazni.

14 megjegyzés: