2009. december 20., vasárnap

Grillázs készítése házilag, krémek ízesítésére.




Nagyon szeretem a grillázzsal ízesített krémeket, így elég sokszor készítek házilag. Többen is érdeklődtek, hogyan is készítem, így most szeretném megosztani mindazokkal, akik szintén szeretnék elkészíteni. Én pl. fatörzsbe (recept itt található) mindig grillázs krémet teszek, ezt még a nagymamától tanultam. A krém így sokkal finomabb lesz. Viszont nem csak a fatörzs krémbe kerül grillázs, hanem különböző tortákhoz, és krémes süteményekhez is felszoktam használni. A karamell és a megpörkölődött dió, remek ízt ad a krémeknek. Természetesen először az alapkrémet kell elkészíteni kevesebb cukor hozzáadásával, majd amikor már simára kikevertük, akkor kell apránként hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű darált grillázst. Nálunk pl. nagy kedvenc még a Mascarponés grillázs golyó is. (receptje itt található)


Hozzávalók:

10 dkg kristálycukor
10-15 dkg dió


Egy serpenyőbe tegyük a cukrot és a diót, majd kezdjük el felmelegíteni. Amikor a cukor már kezd olvadni, mérsékeljük a hőfokot, és kezdjük el folyamatosan kevergetni, nehogy megégjen a cukros-dió.

Addig keverjük, karamellizáljuk, míg a felolvadt cukor teljesen bevonja a diót, és  szép világos barna színt kap

Ezután vegyük le a tűzről, majd egy olajjal vékonyan megkent fém tálcára, vagy egy nagy vágódeszkára öntsük rá a forró diós-karamellt, kissé terítsük el, és hűtsük ki egészen. (Akinek van kéznél márványlap az arra öntse rá, és hűtse ki)

Amikorra teljesen kihűl megkeményedik a grillázs. Ekkor tördeljük kisebb darabokra, majd a diódarálón daráljuk le.

A ledarált grillázst száraz helyen 2-3 napig tárolhatjuk, ha rögtön nem használjuk fel. (pár nap után kissé megereszkedik, és kezd összeállni, így már ne tegyük bele a krémbe, mert csomós lesz.)

A ledarált grillázst felhasználhatjuk krémek ízesítésére, valamit beleforgathatjuk a kekszgolyót, gesztenyegolyót, csokoládé trüffelt..... vagyis a felhasználásának csakis a képzeletünk szabhat határt.

11 megjegyzés:

  1. Édesanyám fatörzsében is van grillázs, már jó ideje meg akarom csinálni, de mindig tolódik valamiért. De majd egyszer én is beírom. Nagyon szeretem én is. Édesanyám nem darálja, hanem durvára vágja, nagyon szerettem ahogy ropogtatom a diódarabokat benne, de így is nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Kiskukta!
    Szerintem a fatörzs így az igazi. Nagyon finom lehet édesanyádé is!! Én szoktam hagyni és ropogtatni.:)Kíváncsian várom, te hogyan készíted.

    VálaszTörlés
  3. Imádom, de még soha nem csináltam. Köszi a pontos útmutatót, ha kicsit több időm lesz, bizony megpróbálom :))

    VálaszTörlés
  4. Yasmine!
    Nagyon egyszerű és én is imádom!!:)

    VálaszTörlés
  5. Még az jutott eszembe, hogy csináltam ilyen grillázst a szilvakrémlevesemhez, amivel nyertem Nemisbéka versenyén, és abban is nagyon finom volt. Kicsi gyömbérrel fűszereztem.
    Hát az ünnepekre nem hiszem hogy elkészíteném, a fatörzset, bejglit tervezek, más töményen diós dolgot most nem. De már nagyon kívánom, talán majd szilveszterre. De várom a te recidet is!

    VálaszTörlés
  6. Kiskukta!
    Nagyon finom lehetett a levesbe, nekem eszembe nem jutott volna. Legközelebb ha gyümölcslevest főzök kipróbálom vele. Köszönöm az ötletet!!:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon örülök hogy leírtad te hogyan készíted a grillázst. Én is próbálkozom grillázzsal, ugyanis a reneszánszban ismerték. Azt szeretném kérdezni, te valamilyen figurát, házat, vagy tortát készítettél-e már? Lakodalmas grillázs tortának hívják ezeket a remekműveket azt hiszem. Van e ezzel kapcsolatosan valamilyen tapasztalatod?

    VálaszTörlés
  8. Szia Sándor!
    Sajnos még nem készítettem belőle semmi mást, mert nincs hozzá kézügyességem. Csak a krémekbe használom. De ettem már olyan tortát. A neten találtam több oldalt is amelyeken csodaszép képek vannak, és leírások a készítésükhöz. Te készítettél már belőle tortát?

    VálaszTörlés
  9. Szia.
    Nagyon jó kis blogod van.
    Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok.

    El Lobo

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!
    Nagyon finom lehet így a fatörzs, nálunk nem volt divat, csak elmesélésből tudom, hogy milyen lehet. De kedvet kaptam hozzá :D
    Grillázst és törökmézet már készítettem, annyi különbséggel, hogy a cukrot nem keverem a tálban melegítés közben egyáltalán (ki tudja miért, de azt mondják, nem szabad) és a végén egyszerűen szilikon lapra öntöm, oda nem ragad és nem is kell olajozni vagy aggódni, hogy nehogy odaragadjon.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon hasonló grillázskrémet szoktam én is készíteni, imádom!

    VálaszTörlés