2009. december 20., vasárnap

Diós-mákos bejgli



A bejgli még soha nem hiányzott a karácsonyi asztalról, ez nálunk hozzátartozik az ünnephez. Nem utolsó szempont az sem, hogy mindenki szereti. Így elérkezettnek láttam az időt ma, hogy nekiálljak megsütni. Nem szeretem az utolsó napokra hagyni, mert nekem ehhez előre felkel készülni. Minden évben tiszta aggódással fogok hozzá. Sikerül-nem sikerül, ízlik majd vajon mindenkinek?? És ehhez hasonló gondolatok keveregnek a fejemben. Persze évek óta ezt a jól bevált receptet sütöm, és még soha nem volt rá panasz, de jobb túlenni rajta és lemeózni.(így szükség esetén még lehet újat varázsolni) Mindent előírásszerűen betartok, pihentetem melegbe-hidegbe nehogy kirepedjen, de a bejglinek sajnos saját akarata van és az enyémmel ellentétben(mert én azt szeretném hogy ne repedjen meg) Ő minden évben megreped. Most is így történt!! Jót nevettem, mert egyformán készült, de csak 2 rúd gondolta hogy szembe szál velem. Az íze viszont nagyon jó lett, a tészta omlós, a töltelék is tökéletes, így ezzel a kis szépség hibával nem is foglalkozunk.






Hozzávalók 4 nagy rúdhoz:

1 kg liszt
50 dkg margarin
6 tojássárgája
4 dkg élesztő
2 dl tej
4 dkg porcukor
reszelt citromhéj
csipet só


Az élesztőt langyos tejben pici cukorral felfuttatni.
A lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsolni a hűtőből kivett margarinnal. Majd hozzáadni porcukrot, a tojássárgáját, a sót, a reszelt citromhéjat és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrni, és négy cipót formálni belőle. 30 percre hűtőbe tenni pihenni.

Közben ellehet készíteni a tölteléket. Én nem szoktam mérni a mennyiségeket, de úgy szeretjük ha jó sok van benne. Ezért csak azt írom le hogyan keverem össze, a mennyiséget mindenki ízlése szerint keverheti.

Diós töltelék: a darált diót összekeverni a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, mazsolával, rumaromával és annyi meleg tejjel hogy egy közepes állagú masszát kapjunk.

Mákos töltelék: a darált mákot összekeverni a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, mazsolával és annyi meleg tejjel hogy közepes állagú masszát kapjunk.

A hűtőből kivenni egy cipót és vékonyra nyújtani. A kihűlt tölteléket rákenni, majd a tészta mindkét oldalát kicsit behajtani, majd a végétől kezdve szépen feltekerni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tenni.
amikor már minden rúd a tepsiben van, tetejét felvert egész tojással megkenni. 30 percet szobahőmérsékleten pihentetni.
Ezután egy tojásfehérjét kicsit villával felverni, és ezzel is lekenni a bejgliket. 30 percet hűvös helyen ismét pihentetni.(nem hűtőbe) Oldalát több helyen megböködni.
Végül addig hagyni szobahőmérsékleten míg a sütő bemelegszik.
Előmelegített sütőben, 160 fokon 50-60 perc alatt készre sütni.( én a sütési idő felénél sütőpapírral letakarom hogy ne barnuljon nagyon meg a teteje.






8 megjegyzés:

  1. Nálunk is kötelező tartozék az ünnepeken! Anyukám süti, nála jobbat én nem tudnék...Látom, a tiédben is van bőven töltelék-így a finom!!!

    VálaszTörlés
  2. Az anyukáknál nehéz is lenne jobbat sütni!!:) A férjem azt kérdezte, hol van ebben a töltelék?? és nevetve elkezdte enni.

    VálaszTörlés
  3. Gizikém! aggodalomra semmi okod: csodás lett a bájglid! Ügyes vagy, hogy már elkészültél vele. Nekem még hátra van. Én is minden évben izgulok, hogy milyen lesz!? - aztán mindíg sikerül :) Nagyon boldog ünnepeket kívánok Nektek! :)

    VálaszTörlés
  4. Annyira guszta, látszik, hogy van benne anyag. De ezt tényleg csak így érdemes. Isteni lehet! Az én férjem is nekiállt volna azon nyomban :))

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek a bejglijeid, én ma készítem. Én is úgy szeretem, ha sok benne a töltelék.

    VálaszTörlés
  6. Ancsika!
    Köszönöm! Már jól meg is csappant, de remélem az ünnepekre nem kell újat sütnöm. Megyek majd hozzád leselkedni, hogyan készíted te.
    Kellemes és békés ünnepeket kívánok én is nektek!!:)

    VálaszTörlés
  7. Yasmine!
    Apa még így is vastagnak találja a tésztát benne, de azért pusztítja rendesen!!:)

    VálaszTörlés
  8. Csongi!
    Köszönöm!! Gondolom már a te beiglid is le lett meózva. :)

    VálaszTörlés