2009. október 11., vasárnap

Sütőtökös pite



Elérkezett a sütőtök ideje, így ma én is ezzel a finom csemegével készítettem el a desszertet. Igen finom, édes tököt sikerült megint venni. Szeretem a sütőtököt, mert sokféleképpen fellehet használni. A mai pite is remek lett. A tésztája finom omlós, és a töltelék pedig habkönnyű. Ez a pite is a kedvenceim közé tartozik.

Egy sütnivaló tököt feldarabolni, a magokat kanállal eltávolítani, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tenni. Közepes lángon készre sütni. Ha megsült, egy tálba belekanalazni, és teljesen kihűteni. Ameddig a tök hűl, ellehet készíteni a pite tésztát.


Tészta:

6 púpozott ek liszt
15 dkg margarin
csipet só
4-5 ek hideg víz

A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni apránként a vizet és jól összegyúrni.(lehet nem kell az összes víz, ez a liszttől függ) 30 percre hűtőbe tenni pihenni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket a kihűlt tökből.


Töltelék:

sült tök
fahéj
gyömbér
2 tojássárgája
csipet só
cukor
1 cs vaníliás cukor
mazsola
reszelt narancshéj
2 dl Hulala(v. tejszín)


Egy tálba tenni a tököt, és hozzáadni a fahajat, kevés gyömbért, csipet sót, ízlés szerinti mennyiségű cukrot, reszelt narancshéjat, mazsolát, a tojássárgáját, és jól összekeverni. A Hulalát (v. tejszínt) kemény habbá verni, majd óvatosan ezt is a masszához keverni.
A tésztát kivenni a sütőből, és pite forma nagyságúra nyújtani, majd a formába helyezni, úgy hogy a szélét is befedje. Az alját villával megszurkálni, majd belesimítani a tölteléket.
Közepes hőmérsékletű sütőben, kb. 50 perc alatt szép pirosra sütni. A formában hagyni teljesen kihűlni, majd tejszínhabbal tálalni.


5 megjegyzés:

  1. Jaaj nekem! Fahéj, narancshéj, vanília, gyömbér... Máris elvesztem. Csodálatos lehet az íze, és én még soha nem csináltam tökből édes ételt. Sőt, még semmit nem csináltam belőle, a sütésen kívül. Első ilyen irányú ténykedésemnek pazar lenne, ugye? :-))

    VálaszTörlés
  2. Yasmine!
    Szívesen küldök neked egy szeletet kóstolóba!!! Szerintem itt az ideje hogy te is kipróbáld a tökös édességeket, szerintem nem fogsz csalódni.

    VálaszTörlés
  3. Szia Gizi!
    Neked is szép hetet, kívánok.. Nagyon fincsi a pite:)) puszi

    VálaszTörlés
  4. Szia Réka!
    Küldök neked is egy szelet pitét egy finom tea mellé!!

    VálaszTörlés