2021. március 24., szerda

Mákos-diós ködmönujj.

 


A mákos és diós sütemények a kedvenceink közé tartoznak, így amikor ezt a receptet megláttam Borbás Marcsi műsorában, rögtön elhatároztam hogy megsütöm. A tészta egy zsíros, kelt tészta, mely finom omlós, és több napig puha marad. A mákos és diós töltelékbe egyaránt reszelt alma, mazsola, és lekvár is kerül, ettől jó szaftos lesz a töltelék, és nagyon, de nagyon finom. Mivel a tészta hozzávalói két ködmönujj elkészítéséhez vannak megadva, így nálam lett mákos és diós is, de ízlés szerint süthetjük egyféle töltelékkel is. A megtöltött tészta pedig egy nagyobb méretű gáztepsire egyszerre rá is fért. Sütés közben ugyan a kalács itt-ott megrepedt, de annyira finom, hogy ez a kis szépséghiba fel sem tűnik, ha esetleg vendégeket várunk. Az elkészítése egyszerűbb mint pl. a bejglié, így megsüthetjük pl. karácsonyra, de a húsvéti asztalon is megállja a helyét.

 


 

Hozzávalók 2 rúd tésztához:

50 dkg liszt

15 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 db tojás (nagy)

csipet só

1 citrom reszelt héja

1,5 dl tejföl (20%-os)

0,5 dl tej

 2,5 dkg friss élesztő

1 ek kristálycukor



A tejfölt keverjük össze a tejjel és a kristálycukorral, majd langyosítsuk meg. Ezután morzsoljuk hozzá az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk át, keverjük hozzá a porcukrot és egy csipetnyi sót, majd adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a felfuttatott élesztő és a tojást, majd gyúrjuk össze és dagasszuk meg a tésztát. (egy könnyen nyújtható, de nem túl lágy tésztát kell hogy kapjunk, így ha szükséges gyúrás közben egy pici tejet még adhatunk hozzá)

Mivel elég zsíros tészta, így dagasztani nem tudjuk úgy mint a kelt tésztákat, inkább csak addig gyúrjuk míg sima tésztát kapunk.

Ezután tegyük lisztezett kelesztőtálba, és langyos helyen kelesszük egy órán át.

Amikor a tészta megkelt, osszuk el két egyforma részre, mindegyik tésztát gyúrjuk át, majd töltsük meg a közben elkészített töltelékkel.




Mákos töltelék hozzávalói:

20 dkg darált mák

3 evőkanál porcukor

1 cs vaníliás cukor

5 dkg aranymazsola

2 ek lekvár (sárgabarack, cseresznye...)

1 citrom reszelt héja

1 nagyobb alma +1 ek kristálycukor


Az almának vágjuk le a haját, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le. Ezután keverjük össze a kristálycukorral, és hagyjuk állni. 

A mazsolát áztassuk be annyi tejbe hogy ellepje.

A darált mákhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az alaposan kinyomkodott almát, a lecsepegtetett mazsolát, a reszelt citromhéjat, és a lekvárt, majd keverjük alaposan össze. Arra figyeljünk hogy nehogy túl nedves legyen a töltelék.  (Én cseresznyelekvárt adtam hozzá, de ízlés szerint másfajta lekvárral is összekeverhetjük.)

Az egyik tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd egyenletesen kenjük rá a mákos tölteléket.

Ezután tekerjük fel, formázzuk meg, majd helyezzük rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire.



Diós töltelék hozzávalói:

20 dkg darált dió

4 evőkanál porcukor

1 cs vaníliás cukor

5 dkg aranymazsola

2 ek lekvár (sárgabarack, cseresznye...)

1 citrom reszelt héja

1 nagyobb alma +1 ek kristálycukor


Az almának vágjuk le a haját, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le. Ezután keverjük össze a kristálycukorral, és hagyjuk állni. 

A mazsolát áztassuk be annyi tejbe hogy ellepje.

A darált dióhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az alaposan kinyomkodott almát, a lecsepegtetett mazsolát, a reszelt citromhéjat, és a lekvárt, majd keverjük alaposan össze. Arra figyeljünk hogy nehogy túl nedves legyen a töltelék.  (Én cseresznyelekvárt adtam hozzá, de ízlés szerint másfajta lekvárral is összekeverhetjük.)

A másik tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd egyenletesen kenjük rá a diós tölteléket.

Ezután tekerjük fel, formázzuk meg, majd helyezzük rá sütőpapírral kibélelt tepsire. (Én egy nagyobb gáztepsire tettem mindkét tésztát.)

 


 A lekenéshez kell 1 db felvert egész tojás.


A tepsiben lévő tésztákat kenjük le a felvert egész tojással, majd egy hurkapálcikával sűrűn szurkáljuk meg a lekent tészta tetejét, hogy sütés közben eltudjon távozni a gőz.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 180 fokon, alsó-felső sütésnél 30-35 perc alatt süssük szép pirosra.

Amikor a kalács megsült, vegyük ki a sütőből, és a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tészta finom omlós, a töltelék pedig jó szaftos, így nem szárad ki, és pár napig is eltarthatjuk. Persze, olyan finom, hogy nem biztos hogy pár napig kitartana.....


4 megjegyzés:

  1. Szép ünnepi kalács, nagyon finom lehet, ahogy olvastam a töltelékét 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katalin!A tésztája és a töltelék is nagyon finom. A férjem szerint, ezután a karácsonyi bejgli helyett is ezt a kalácsot süssem meg. :)

      Törlés
  2. Nagyon tetszik az a recept, lehet hogy teszek egy próbát fele mennyiségből és a mákos változattal !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem fogod megbánni ha megsütöd, mert az almával nagyon finom szaftos a töltelék. Én úgy sütöttem meg, hogy egy tésztának a felébe mákos a másik felébe diós töltelék került. :)

      Törlés