2014. október 13., hétfő

Karfiol és gomba fűszeres bundában petrezselyemmártással.





Igaz még csodaszép napsütéses az idő, de gondolva a télre leszedtem a kertben egy jó nagyadag petrezselyemzöldet. Alaposan megmosva, a leveleket lecsipkedve bezacskóztam, majd a megtöltött zacskók bekerültek a fagyasztóba. Télen jó lesz majd lecsippenteni egy-egy darabkát, és megízesíteni vele az éppen készülő ételeket. Mivel nagyon szeretem a petrezselyemzöldet így a rántott gomba, és karfiol mellé a frissen leszedett petrezselyemzöldből mártást készítettem. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesített, a tejszíntől pedig selymes mártás, nagyon jól illett a gombához és a karfiolhoz.







Hozzávalók:

30 dkg karfiol rózsa
20 dkg gomba

3 db tojás
2 dl tej
liszt
őrölt fehér bors
szerecsendió
majoranna
étolaja sütéshez



A rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen.

A gombának törjük ki a tönkjét, majd tisztítsuk meg.

A tojásokat kézi habverővel keverjük össze a tejjel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, szerecsendióval és majorannával, majd apránként keverjünk hozzá annyi lisztet, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk.

Egy serpenyőbe hevítsünk fel bőséges mennyiségű étolajat.

Az előfőzött karfiolt és a megtisztított gombát ízlés szerint sózzuk meg, majd forgassuk bele lisztbe. Ezután forgassuk bele a fűszerezett sűrűbb palacsintatésztába, majd óvatosan tegyük bele a forró olajba. 

Közepes lángon addig süssük még a panír szép aranybarna színt kap, majd alaposan lecsepegtetve szedjük ki egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. (sütés közben többször forgassuk meg, hogy mindkét oldala egyformán átsüljön)
Tálalásig tartsuk melegen.







Petrezselyemmártás hozzávalói:


1 nagy csokor petrezselyemzöld
3 ek liszt
5 dkg vaj
2 dl tej
2 dl főzőtejszín
őrölt bors
szerecsendió



A vajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk világos zsemleszínűre, majd adjuk hozzá az apróra összevágott petrezselyemzöldet. Ezután vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a tejet, és a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval, majd tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre a mártást. (ha nagyon besűrűsödne, akkor egy kevés tejet adjunk hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen a mártás)

Tálaláskor helyezzük tányérra a bundás karfiolt és gombát, majd külön tálkában kínáljuk mellé a petrezselyemmártást.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése