2014. október 30., csütörtök

Mogyoróvajas-csokoládés keksz.




A hűvösebb idő beköszöntével, előkerültek az üres kekszes dobozok, és mint több blogban, nálam is elkezdődött a kekszsütés. A nyáron kedves barátnőm Erika, megajándékozott pár üveg mogyoróvajjal, így a kekszes dobozokat most mogyoróvajas-csokoládés keksszel töltöttem meg. (persze az is lehet hogy az éjszaka manók jártak nálunk, mert igencsak fogyóban van a keksz) Már a nyers, összegyúrt tészta is nagyon finom volt, hát még amikor készre sült. Az omlós tészta, a csokidarabkákkal, és ropogós barna cukorral nagyon, de nagyon finom. Egyszerűen nem lehet abbahagyni, mert annyira kínálja magát. Elméletileg száraz, hűvös helyen hosszabb ideig is eltartható lenne ez a finom keksz, de nálunk szerintem pár nap múlva már morzsája sem lesz, és üresen kong majd a kekszes doboz.







 Hozzávalók kb. 30 db kekszhez:

10 dkg mogyoróvaj
10 dkg vaj
25 dkg liszt
10 dkg barna cukor (+ a forgatáshoz)
2 cs vaníliás cukor
1 db tojás (közepes)
2 tk sütőpor
csipet só
1 mk őrölt fahéj
5 dkg étcsokoládé







 A csokoládét éles késsel, vágjuk fel apróra. Egy tányérba tegyünk pár kanál barna cukrot a forgatáshoz.

A mogyoróvajat keverjük habosra a puha vajjal, a barna cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, és az őrölt fahéjjal. Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá az egész tojást is.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a mogyoróvajas keverékhez. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd tegyük be kb. 30 percre a hűtőbe a tésztát.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd formázzunk diónyi nagyságú golyókat. Ezután forgassuk bele a barna cukorba, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire.

Amikor minden golyó elkészült, akkor egy villával nyomjuk, lapítsuk le egy kicsit mindegyiket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt aranybarnára a kekszeket. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket, mert melegen még nagyon omlósak, és szétesnek ha megmozdítjuk őket.






A teljesen kihűlt kekszet rögtön tálalhatjuk, de ízlés szerint száraz, hűvös helyen hosszabb ideig is tárolhatjuk. Ízlés szerint, egy szép díszcsomagolásban akár ajándékba is adhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése