2014. október 6., hétfő

Borzas málnadzsemes linzer.




A hétvégén linzer karikát szerettem volna sütni, de idő hiányában ezt az egyszerűbb formáját választottam az omlós, lekvárral összeragasztott karikáknak. A tésztát egyszerűen csak kinyújtottam, és lekentem málnadzsemmel, majd a tészta egy részét ráreszeltem a dzsemre. Ezután irány a sütő, és kb. fél óra múlva már vehettem is ki az illatozó süteményt. Így aztán megspóroltam egy kis időt, és a sütemény igencsak kapós volt. Az édes, omlós tésztához nagyon jól illett a kissé savanykás málnadzsem, de ízlés szerint pl. baracklekvárral, szilvalekvárral.......... is készíthetjük.







 Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:

25 dkg liszt
5 dkg darált dió (v. mandula, mogyoró..)
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás (közepes)
csipet só

1 kisebb üveg málnadzsem (v. ízlés szerint barack, szilva...) a tészta lekenéséhez







A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. Ezután kezdjük el az ujjbegyünkkel összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a darált diót, a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd morzsoljuk alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a villával kissé felvert tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk gombóccá a tésztát. A tészta 1/3 részét csippentsük le, majd formáljuk gombóccá, és csomagoljuk be fóliába. Ezután felhasználásig tegyük be a fagyasztóba.

A nagyobbik tésztagombócot is csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe legalább egy órára. (ezt a tésztát NEM KELL a fagyasztóba tenni, csak simán a hűtőbe, hogy kellően lehűljön!!!!!)

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre. Ezután a sütőpapírral együtt helyezzük bele a tepsibe a tésztát, majd ízlés szerint kenjük meg a dzsemmel, vagy lekvárral.

Ezután vegyük ki a fagyasztóból a kisebbik tésztagombócot, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük a tésztát a dzsem tetejére. (gyorsan dolgozzunk, mert különben a kezünk melegétől lágy lesz a tészta, és nem tudjuk lereszelni)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben a süteményt, majd a sütőpapírral együtt, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen







Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése