2014. október 17., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Zeller-burgonya gratin. (csőben sült zeller és krumpli)




Nekem bizony sokszor gondot okoz, hogy hétvégén milyen köretet készítsek a sültek mellé, a már szinte unalmassá vált krumplipüré, rizs, vagy éppen sült krumpli helyet. (további köretreceptek itt megtalálhatóak) Így aztán nagyon megörültem ennek a receptnek, és gyorsan el is készítettem. Habár ez a csőben sült zeller és krumpli, a pirosra sült császárszalonnával, akár magában is kitesz egy fogást a hétvégi asztalon, egy finom salátával feltálalva. Mivel most csakis az ízekre, na és persze arra voltam kíváncsi hogy milyen sikere lesz, így hús helyett, egy egyszerű buggyantott tojást készítettem hozzá. Bátran mondhatom hogy nagyon finom, és nagy sikere volt nálunk, így aztán sűrűn lesz hétvégi vendég az asztalon, egy finom sült kísérőjeként.






 Hozzávalók:

1 db zeller (nagy)
50 dkg krumpli
6-8 szelet császárszalonna
4 dl főzőtejszín (20%-os)
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 db chili (kimagozva, apróra vágva)
1 ek dijoni mustár
1 ek rozmaring (apróra vágva)





A szalonnát vágjuk fel apróra, majd pirítsuk szép pirosra. Ezután tegyük félre.

A zellert és a krumplit pucoljuk meg, majd nagyon vékonyra szeleteljük fel. A fokhagymát szintén pucoljuk meg, a chilit magozzuk ki, majd mindegyiket vágjuk fel apróra.

Egy edénybe öntsük bele a tejszínt, adjuk hozzá az apróra vágott rozmaringot, a fokhagymát, a chilit, és a mustárt, majd kevergetve melegítsük forráspontig.

Ezután néhány kanállal tegyünk egy sütőtálba a tejszínes keverékből, és rendezzünk el benne egy réteg vékonyra szeletelt zellert, majd enyhén sózzuk és szórjuk meg a kisütött szalonnával. Végül pedig locsoljuk meg a tejszínes keverékkel.

Ezután rendezzünk el egy réteg vékonyra szeletelt krumplit, majd enyhén sózzuk és szórjuk meg szalonnával, és locsoljuk meg a tejszínes keverékkel.

Folytassuk így a rétegezést váltogatva, arra figyelve hogy a tetejére krumpli kerüljön, majd öntsük rá a maradék tejszínes keveréket.
Ezután fedjük le a sütőformát alufóliával mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.

Tálalás előtt szedjük tányérra a csőben sült zelleres-krumplit, majd ízlés szerint buggyantott tojással, sült hússal, vagy csak úgy magában kínáljuk.

1 megjegyzés:

  1. Egyszerűen csúcs vagy!!! Ennyi finomságot megfőzni, lefényképezni, megírni, közkinccsé tenni embert próbáló feladat, és Te napról napra megcsinálod. Csak csodálni tudlak!!! Le a kalappal :)!!

    VálaszTörlés