2009. július 7., kedd

Burgonya-krémleves baconnel.




A krumpli egész évben megtalálható a piacokon és a zöldségesnél, így bármikor felhasználhatjuk a konyhában. Tavasszal megjelenik az újkrumpli, olyankor sokszor készítek petrezselymes krumplit, vagy éppen csak alaposan megmosva, félbevágva, némi fűszerrel megszórva kerül a sütőbe. A krumpli öregedésével egy időben, aztán már többféle ételt is készítek belőle. Ma éppen egy krémlevest készült ebédre, melyet baconnel bolondítottam meg, majd a tálaláskor reszelt sajttal szórtam meg. Az elkészítése egyszerű, és mégis kicsit más, mint egy hagyományos krumplileves, viszont laktató, és nagyon finom.








Hozzávalók:

0,5 kg krumpli
1 db vöröshagyma
1 cs bacon szalonna
2 db húsleveskocka

szerecsendió
őrölt bors
tejföl
7 dl víz
1 ek olaj
reszelt sajt a tálaláshoz







A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A bacont szintén kockázzuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk fel apróra.

Egy edénybe az olajon kezdjük el a bacont zsírjára sütni. Amikor már szép piros, szedjük ki a zsírból, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékon pároljuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott krumplit is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés szerecsendióval, adjuk hozzá a leveskockát, majd keverjük alaposan össze.
Ezután öntsük fel a vízzel, majd főzzük puhára.

Amikor a krumpli megpuhult, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután keverjük hozzá a tejfölt, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve forraljuk fel, és főzzük még 1-2 percig.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg ízlés szerint a pirosra sült baconnel, és a reszelt sajttal, majd úgy kínáljuk.


3 megjegyzés: