2009. július 6., hétfő

Mákos-meggyes-habos sütemény.


Ezt a süteményt már dióval is elkészítettem, úgy is nagyon finom, de nekem mákkal mégis jobban ízlett. Legközelebb a meggy helyett barackot fogok beletenni, gondolom úgy is kitűnő lesz majd. Gyorsan elkészíthető, és egy kiadósabb leves mellett, akár második fogásként is feltálalható.

15 dkg mák
15 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg margarin
25 dkg magozott meggy
4 db tojássárgája
2 dl tej
2 cs vaníliás cukor
reszelt citrom héj
fahéj
1 tk. szódabikarbóna
pici sütőpor
lekvár

Habhoz:

4 tojásfehérje
csipet só
1/2 citrom leve
10 dkg porcukor

A margarint a cukorral habosra keverni, majd hozzáadni a tojássárgáját és így is jól kikeverni. Ezután hozzákeverni a mákot, a reszelt citrom héjat, fahéjat, a fele tejet és keverni tovább. Végül mehet bele a szódabikarbónás, sütőporos liszt keveréke, és a maradék tej. Még pár percig így is keverni, majd egy sütő papírral bélelt tepsibe önteni, és megszórni a magozott meggyel.
Előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütni.

Közben a tojások fehérjét kemény habbá verni pici sóval, majd hozzáadni a citrom levét és a porcukrot, majd pár percig tovább verni.
A készre sült tésztát kivenni a sütőből, és megkenni a lekvárral, majd a tetejére kenni a habot. Vissza tenni a sütőbe és még 5 percig így sütni közepes lángon. Végül lekapcsolni a sütőt és hagyni még 20 percig bent a forró sütőben, hogy a hab megszáradjon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése