2009. május 17., vasárnap

Tiramisu.




A család nagy kedvencei közé tartoznak a finom krémes, habos, sütemények és a pohárkrémek. Így aztán a tiramisu is kiemelt helyet foglal el nálunk a kedvencek listáján. Legyen az az eredeti recept szerint készült, vagy tojás nélküli változat, esetleg éppen az adott idény gyümölccsel készített. Na, de ki is tudna ellenállni bármelyik változatának is, mert mi bizony nem. Gondolom a tiramisu recept senki számára nem ismeretlen, de azért én most megosztom mindenkivel, hogy hogyan is készítem.






Hozzávalók:

25 dkg mascarpone
4 db tojás
4 ek porcukor
1 ek kristálycukor
2 dl erős feketekávé
1 dl tej
2 cs vaníliás cukor
2 cs babapiskóta
4-5 ek Amaretto (mandula likőr)
cukrozott kakaó






A mascarponét keverjük ki a cukorral, és a vaníliás cukorral, majd egyesével keverjük hozzá a tojások sárgáját is.

A tojások fehérjét egy csipet sóval, és egy ek kristálycukorral verjük kemény habbá.
Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés krémhez.

A lefőzött, erős feketekávét keverjük össze a tejjel, majd langyosítsuk meg. Ezután egyesével mártogassuk bele a babapiskótát, hogy egy kicsit beszívja magába a kávés keveréket.

A tál aljára rakjuk szorosan egymásmellé a kávéba mártott babapiskótát, majd locsoljuk meg ízlés szerint az Amaretto likőrrel.
Ezután kanalazzuk rá a mascarponés krém felét, és szórjuk meg cukrozott kakaóval, majd a maradék kávéba mártogatott babapiskótával fedjük be a krémes réteget. Ezután szintén locsoljuk meg a piskótát ízlés szerint likőrrel, majd kanalazzuk rá a maradék krémet, és szórjuk meg bőségesen a cukrozott kakaóporral.

Néhány órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém egy kicsit megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek. (én mindig előző nap készítem el, és a hűtőben tárolom fogyasztásig)

Kevéssel tálalás előtt vegyük ki a desszertet a hűtőből, hogy ne legyen vad hideg, majd ízlés szerint fagylaltos kehelybe, vagy desszertes tányéron tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése