2009. május 10., vasárnap

Hamis dobostorta (hatlapos)



Ezt a receptet egy kedves ismerősömtől Timitől kaptam már elég régen, de valahogy mindig csak elméletben sütöttem meg. Készültem már rá többször is, de valahogy állandóan elmaradt. Na, de most nem hagytam magam eltántorítani, és végre megsütöttem. Nem is gondoltam hogy ilyen egyszerű, és ennyire finom. Az első falatnál pedig megvilágosodtam, hogy nagyon régen én már sütöttem ezt a süteményt csak akkor Hatlapos néven kaptam egy barát nőmtől. Egy biztos, mostantól kéznél fogom tartani a receptet.


Tészta hozzávalói:

50 dkg liszt
30 dkg margarin
2 egész tojás
20 dkg porcukor
1 dl tej
1/2 cs sütőpor


A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a sütőport és a cukrot. Ezután mehet bele a 2 db tojás, és annyi tej hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. (nem kell a tejet egyszerre beleönteni, mert a liszt minőségétől függ hogy kell-e bele mind)
Jól összegyúrni, és 6 db kisebb cipóra osztani.
Egy kb. 20x30-as tepsi hátlapján előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben szép világos színűre sütni. (Én a tepsi méretével megegyező sütő papírt vágtam 2 db-ot és azon nyújtottam, és sütöttem meg. Majd könnyedén lehúztam róla és már nyújtottam is a következő lapot. Így nem kellett várni a sütés közben, mert folyamatosan haladtam vele.)
Teljesen hagyni kihűlni a lapokat, majd a krémmel megtölteni.


Krém hozzávalói:

7,5 dl tej
30 dkg cukor
10 dkg liszt
3 ek kakaó
25 dkg margarin
2 cs vaníliás cukor


A lisztet a tejjel simára keverni, majd hozzáadni a vaníliás cukrot és a kakaót is.  Jó sűrű pépet főzni belőle, majd hagyni teljesen kihűlni.
A margarint a cukorral habosra keverni, majd a kihűlt pépet apránként hozzákeverni.
A lapokat ezzel a krémmel megtölteni. A tetejét porcukorral megszórni és 1 napig állni hagyni hogy teljesen megpuhuljon a tészta.

2 megjegyzés:

  1. A cukrot is keverd bele,úgy fözd meg.ja és amikor még forró akkor keverd el benne a margarint.a forró krémmel töltsd meg a lapokat.hidd el nem fogod megbánni.isteni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, megfogadom a tanácsodat és legközelebb így fogom csinálni.

      Törlés