2009. március 22., vasárnap

Zellerkrémleves.




A zeller egy igen megosztó zöldség, mert valaki vagy nagyon szereti az intenzív ízét, vagy még megkóstolni sem hajlandó a vele készült ételeket. Én abba a csoportba tartozom, akik szeretik az ízét, melyet ennél a levesnél a főzés során pl. krumpli hozzáadásával enyhítettem, majd fűszerekkel ízesítettem. A készre főt levest végül leturmixoltam, majd főzőkrém hozzáadásával tettem még ízletesebbé, selymesebbé. Tálaláskor pirított kenyérrel, és reszelt füstölt sajttal megszórva kínáltam.





Hozzávalók:

1db  közepes méretű zeller
1 db nagyobb krumpli
1 db vöröshagyma
2 db  zöldségleves kocka
csipetnyi szerecsendió
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 tk liszt
8 dl víz
1,5 dl Hulala Főzőkrém (v.főzőtejszín)
5 dkg vaj






A zellert és a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott zellert és a krumplit, pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel.

Ezután ízesítsük a szerecsendióval, őrölt fehér borssal, adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sózzuk, majd addig főzzük, míg a zeller és a krumpli megpuhul. (a sózással vigyázzunk, mert a leveskocka eléggé sós)

Amikor a zöldségek puhára főttek, vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, majd adjuk hozzá a főzőkrémet (v. főzőtejszínt) keverjük alaposan össze, tegyük vissza a tűzre és melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

Tálaláskor a levest ropogósra sült kenyérkockákkal, és reszelt füstölt sajttal kínáljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése