2024. május 4., szombat

Gyümölcstorta eperrel cukorbetegeknek.

 


Egy régi kedvenc gyümölcstorta receptem került a kezembe, így gondoltam átalakítva, hogy cukorbetegként is megtudjam enni, megsütöm. Emlékszem régebben milyen sokszor sütöttem, majd egy finom krémmel, vagy éppen csak egy egyszerű pudinggal megkenve, idény gyümölccsel megpakolva, de finom is volt..... (búza finomliszttel és cukorral készült receptje erre a linkre kattintva található) A tészta a tönköly liszttel és az eritrittel is könnyű, és finom, melyre langyosan rákerült a főzött vaníliapuding, majd az eper. Nagyon finom, és bizony nehéz ellenállni, de azért cukorbetegként csakis mértékkel fogyasszuk.

 


 

Hozzávalók:

10 dkg tönkölybúza finomliszt

5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

10 dkg eritrit

3 db tojás (nagy)

3 ek víz (forró víz)

1 tk sütőpor


Az eritrithez adjuk hozzá az egész tojásokat, majd pár perc alatt keverjük jó habosra. 

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

A kétféle lisztet és a sütőport keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojásos-eritrites keverékhez, és óvatosan, fakanállal keverjük, forgassuk össze. 

A gyümölcstortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát. (tönkölybúza finomlisztet használjunk)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 20 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
 
 
 

 
 
Töltelék hozzávalói: 

1 cs vaníliás pudingpor

5 dl tej

2-3 ek eritrit

kb. 30 dkg eper

1 cs piros tortazselé + 1 ek eritrit

2 dl víz


A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd öntsük hozzá a maradék tejhez, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre.

Ezután kevergetve hűtsük langyosra, majd egyenletesen öntsük a kihűlt tortára.

Az epret alaposan mossuk meg, vágjuk félbe, majd rakjuk egymás mellé a pudingra.

A tortazselét keverjük össze az eritrittel, majd adjuk hozzá a vizet.

Ezután állandó kevergetés mellett forraljuk fel, főzzük 1 percig, majd vegyük le a tűzről és kevergetve hűtsük langyosra.
 
Amikor a zselé langyosra hűlt, kanalazzuk rá a gyümölcsre úgy, hogy mindenhol bevonja az epret a zselé. 

Ezután tegyük be a hűtőbe hogy a zselé megdermedjen.
 
 
 

 
 
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint búza finomliszttel és cukorral is megsüthetjük ezt a retró gyümölcstortát.





6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a tortád, most szívesen beleharapnék! Mi is szeretjük a gyümölcstortát, de idén még nem sütöttem. Régen otthon sűrűn sütötte Anyukám, legtöbbször olyan gyümölccsel ami épp a kertben volt. De szép idők is voltak azok....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Én is most sütöttem idén először, és tönkölyliszttel és édesítővel készült. Régen nálunk is sokszor volt, még hétköznap is, mert gyorsan elkészült, és gyümölcs is mindig érett hozzá. Mostanra valahogy megfeledkezünk róla, mert annyi új sütirecept jön velünk szembe.

      Törlés
  2. Nagyon szép lett a tortád! A tésztájának a cukros változatát elmentettem, bár van nekem is egy régi receptem amit szoktam készíteni de ez talán könnyebb lazább !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! A cukros változatnak tényleg nagyon könnyű a tésztája, de ez a tönköly lisztes sem lett szerencsére tömör.

      Törlés
  3. Köszönöm a receptet, most érik az eper, kiprobálom!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm hogy kipróbálod, váljék egészségedre! Saját eperrel a legfinomabb, mert azt a nap érleli és finom édes.

      Törlés