2021. március 2., kedd

Császármorzsa.

 


Császármorzsa avagy smarni az örök kedvenc, melyet a nagymama sokszor készített, és házi sárgabaracklekvárral ettük....az ízét azóta is a számban érzem. Én is sokszor készítettem már császármorzsát (recept a linkre kattintva olvasható) sőt, volt hogy még mascarpone is került a tésztába (recept a linkre kattintva olvasható), hol serpenyőben kevergetve, és volt hogy egyszerűen a sütőben. Nemrégiben a televízióban éppen arra a csatornára kapcsoltam, ahol Borbás Marcsi konyhájában császármorzsa készült, így gondoltam az Ő receptjét is kipróbálom. A recept egyszerű, és az elkészült morzsa nagyon, de nagyon finom. Én most házi eperlekvárral tálaltam, de azért a házi sárgabaracklekvárral az igai.....

 


Hozzávalók:

10 dkg búzadara

1 dkg liszt

2,5 dl tej (hideg)

3 db tojás (nagy)

12 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

csipet só

8 dkg vaj

 

 A búzadarához adjuk hozzá a lisztet, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat és a tejet, majd keverjük simára. (egy híg masszát fogunk kapni)

A tojásokat válasszuk szét, majd a sárgájához adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra.

Ezután öntsük hozzá a búzadarás keverékhez és kézi habverővel keverjük össze. (egy lágyabb massza lesz)

A tojásfehérjéhez adjunk egy csipet sót, majd verjük fel kemény habbá.

Ezután két részletben, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a grízes masszához.

Egy nagyobb serpenyőbe melegítsük fel a vajat, majd öntsük bele a masszát, mérsékeljük a hőfokot, és néha átkeverve süssük szép aranyszínűre a morzsát. (Én az utolsó pár percben magasabbra vettem a hőfokot, és állandó kevergetés mellett, pirítottam meg a morzsát.)

 


Tálalás előtt ízlés szerint kanalazzuk rá a lekvárt, esetleg szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk. Én eperlekvárral kínáltam, mely jól illik hozzá.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése