2021. március 21., vasárnap

Magvas rozskenyér.

 


Nagyon ritkán sütök kenyeret, de most mivel nem volt kedvem boltba menni, na meg a vírushelyzetre való tekintettel, úgy döntöttem hogy sütök egy rozsos kenyeret. Persze a kenyérsütéshez az elhatározáson kívül kell egy megbízható recept is, melyre a Mókuslekvár.hu oldalon Hajninál rá is találtam. Az Ő receptjei megbízhatóak, a fázisfotók pedig igencsak megkönnyítik a dolgomat. Tehát a receptet követve este elkészült a kovász, majd reggel összeállítottam a kenyeret, és irány a sütő. A frissen kisült, és kihűlt kenyérnek a héja ropogós, a belseje pedig finom puha. A tetejét én vegyes magkeverékkel szórtam meg, de ez már ízlés dolga.




Hozzávalók a rozsos kovászhoz:

10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (Nagyi titka)

10 dkg búza finomliszt (Nagyi titka)

3 gramm szárított élesztő

2 dl víz


Egy tálba keverjük össze a kétféle lisztet és a szárított élesztőt, majd adjuk hozzá a vizet, és szintén keverjük össze. (Én langyos vízzel kevertem össze.)

Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, és pihentessük a kovászt kb. 24 órán át. (Én a sütést megelőző délután kevertem össze, majd másnap délelőtt használtam fel.)

 




Hozzávalók a kenyérhez:

az előző nap elkészített kovász

20 dkg búza finomliszt (Nagyi titka)

20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt  (Nagyi titka)

3 gramm szárított élesztő

1 ek búzasikér (el is hagyható)

3 kk só

4 ek étolaj

2 dl víz

vegyes magkeverék a szóráshoz


A kétféle lisztet keverjük össze a sóval és a szárított élesztővel, majd adjuk hozzá a kovászhoz.

Ezután adjuk hozzá az étolajat és a vizet, keverjük, gyúrjuk alaposan össze, majd konyharuhával letakarva pihentessük 30 percig. (Én a sikért kihagytam, és langyos vízzel kevertem össze.)

Ezután lisztezett felületen mozgassuk át a tésztát..... kézzel lapogassuk téglalap formára, majd először hajtsuk egymásra jobbról-balról, majd alulról-felülről, és konyharuhával letakarva szintén pihentessük 30 percig.

A formázáshoz segítségképpen  Hajninál fázis fotók erre a linkre kattintva megtekinthetőek.


 

A pihentetett tésztát ezután formázzuk meg. (A formázás fázis fotói erre a linkre kattintva megtekinthetőek.)

Először lisztezett felületen lapogassuk a tésztát téglalap alakúra, majd a csücskét és a két oldalát kissé hajtsuk be, majd lazán tekerjük fel.

Ezután egy kb. 25x10x7 cm-es sütőpapírral kibélelt sütőformába helyezzük bele, majd konyharuhával letakarva pihentessük egy órát.

Ezután éles késsel vágjuk be a kenyér tetejét több helyen, majd spricceljük le hideg vízzel, és szórjuk meg ízlés szerint magvakkal.

A sütő aljába tegyünk egy kisebb edénybe vizet, majd melegítsük elő a sütőt. (Légkeverésnél 170 fokra, alsó-felső sütésnél kb. 220 fokra.)

Helyezzük be a sütőformát az előmelegített sütőbe, majd kb. 50 perc alatt süssük készre a kenyeret. (Én gőzös sütőben, légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a forró kenyeret szintén spricceljük le hideg vízzel, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra és hűtsük ki teljesen.

A teljesen kihűlt kenyeret éles késsel szeleteljük fel. A kenyér kívül ropogósra sült a belseje pedig finom puha. Nem morzsálódik, és még másnap is finom, nem szárad ki. A formájának köszönhetően alkalmas pl. szendvics készítésére is.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kenyeret sütöttél, kívül belül csodásan néz ki! Finom lehetett, és persze egészséges, mert tudod hogy kiváló alapanyagokból készült és nincs benne semmi adalék. 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! Ritkán sütök kenyeret, de ez lehet a vírusnak köszönhetően megváltozik.... nagyon finom volt ez a rozsos, és valóban minőségi lisztet használtam hozzá, adalék anyagot meg nem látott.

      Törlés