2020. november 21., szombat

Farkassügér lecsóágyon.

 


Az utóbbi időben szinte rendszeressé vált, hogy a hétvégén halétel kerül a tányérunkra. Ez pedig nem másnak, mint kedves barátomnak Frane Palekának köszönhető, aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű tengeri Farkassügért és tengeri Aranydurbincsot forgalmazza. Mivel volt még a kamrában a saját termésű paradicsomból, melyet nem tartogathattam már tovább, így gondoltam a halfilét lecsóágyon sütöm meg. A fűszeres halszelethez pedig nagyon jól illett a szintén fűszeres lecsó..... melyet frissen kisült kenyérrel tunkoltuk.....


Friss Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni. 



Hozzávalók:

2 db farkassügér filé

1/4 citrom leve

só (ízlés szerint)

őrölt fehér bors (ízlés szerint)

1 tk halfűszerkeverék


A halfilére facsarjuk rá a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, és tegyük félre ameddig elkészül a lecsó.



Lecsó hozzávalói:

kb. 50 dkg paradicsom (pl. piros, sárga vegyesen)

4-5 db tv paprika

1 db vöröshagyma (nagyobb)

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 kk pörkölt, őrölt koriander

1 tk pirospaprika

2 ek olaj

 

A paradicsomot vágjuk fel cikkekre. A paprikát szeleteljük fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel. 

A koriandert tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután öntsük egy mozsárba, és alaposan törjük össze.

 

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paprikát, szórjuk meg egy csipet sóval, és pároljuk pár percig.

Amikor a paprika már kissé összeesett, adjuk hozzá a cikkekre vágott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az őrölt korianderrel és a pirospaprikával, majd addig pároljuk hogy roppanós maradjon.

Egy sütőformába öntsük bele az elkészült lecsót, és helyezzük rá a befűszerezett halfilét. (Én elfeleztem a hozzávalókat, és két külön formában sütöttem meg.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 20 perc alatt, arra figyelve hogy a halfilé ki ne száradjon, süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem.)

Tálaláskor egy szelet friss kenyérrel, vagy péksüteménnyel kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése