2019. szeptember 26., csütörtök

Bacon alatt sült fokhagymás tarjaszelet gombás rizzsel.




A tarjaszelet már magában is egy szaftosabb, zsírosabb hús, de ezt még fokozhatjuk ha sütés előtt baconszeletekbe csomagoljuk, melytől még ízre is sokkal finomabb lesz. A hússzeleteket pár órára, vagy éppen egész éjszakára tegyük fokhagymás tejbe, ezért érdemes már előző este pár percet foglalatoskodni vele...... majd másnap szép pirosra sütni. A gombás rizst igen egyszerű elkészíteni, de ízlés szerint más körettel is tálalhatjuk, és a tojást is elhagyhatjuk, de kár lenne..... Nekünk nagyon ízlett tojással, és tojás nélkül is.






 Hozzávalók a húshoz:

8 szelet sertéstarja (kisebb szeletek)
1 nagy csomag bacon
3-4 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
1 kk majoranna
1 kk kakukkfű
2-3 dl tej
2-3 ek olaj

Kell még 8 db tükörtojás a tálaláshoz.



A fokhagymát préseljük bele a tejbe. 

A hússzeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a fűszerekkel, majd öntsük fel a fokhagymás tejjel, és hagyjuk pár órát, vagy egy egész éjszakát állni a hűtőben. 

Sütés előtt vegyük ki a bepácolt húst a hűtőből, majd alaposan csepegtessük le, és minden szeletet csomagoljunk bele két szelet baconbe.

Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg az olajjal, majd helyezzük rá a baconbe csomagolt tarjaszeleteket. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra, és tálalásig tartsuk melegen. 

A tojásokat egy serpenyőben, kevés olajon, enyhén sózva ízlés szerint süssük meg. (Ízlés szerint süthetjük lágyabbra a sárgáját vagy éppen keményebbre. Én keményebbre sütöttem...)






 Gombás rizs hozzávalói:

1 cs előfőzött rizs
1 db konzerv csiperke gomba
1 db vöröshagyma
só (ízlés szerint)
1 kk ételízesítő
őrölt színes bors (ízlés szerint)
2 ek olaj


A gombát alaposan csepegtessük le, majd vágjuk kisebb darabokra. (Én egy kicsit ki is nyomkodom a levét, mielőtt elkezdem párolni.)

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre. 

Ezután adjuk hozzá a gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd többször megkeverve, süssük együtt pár percig. (amikor a gombát hozzáadjuk érdemes lefedni a serpenyőt, mert pattogni fog a nedvességtől)

A rizst enyhén sós vízben főzzük puhára, csepegtessük le, majd keverjük hozzá a hagymás gombához. Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.





Tálaláskor kanalazzuk a gombás rizst a tányérra, tegyük mellé a tarjaszeletet, majd helyezzünk rá egy tojást, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése