2023. május 13., szombat

Kókuszos-csokoládés keksz. (cukorbetegeknek)

 


Kekszet általában az őszi, és téli hónapokban szoktam sütni, de ebben a májusi őszben bizony jólesik a sütő melege, így aztán hozzáfogtam a kekszsütéshez. Ennek a keksznek a cukorral, és finomliszttel készült változatát már megsütöttem (receptje erre a linkre kattintva található) így azt a receptet vettem alapul.... finomliszt helyett teljes kiőrlésű tönkölylisztet, cukor helyett pedig eritritet használtam. A hozzáadott kókuszreszeléktől finom kókuszos íze lett, melyet még finomabbá tett a kekszben megbújó roppanós csokoládé.



Hozzávalók kb. 12 db kekszhez:

6 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

6 dkg tönkölybúza finomliszt

5 dkg kókuszreszelék

7 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

6 dkg vaj

1 kisebb tojás

csipet só

2-3 dkg étcsokoládé


 

A csokoládét vágjuk össze kisebb darabokra.

A kétféle lisztet keverjük össze, majd keverjük össze a sütőporral, a kókuszreszelékkel, és egy csipet sóval.

A puha vajat keverjük simára az eritrittel és a vaníliaaromával, majd keverjük hozzá az egész tojást is.

Ezután a vajas keverékhez adjuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük össze, majd adjuk hozzá az előzőleg apróra vágott csokoládét is.

A masszából formázzunk diónyi golyókat, helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire, majd kicsit lapogassuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük kb. 14-15 perc alatt készre a kekszeket. (Én légkeverésnél 170 fokon, 14 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.



A kihűlt keksz nagyon finom, jól érződik rajta a kókuszos íz, és jól illik hozzá a ropogós csokoládé. Kekszes vagy papír dobozban, jó pár napig tárolhatjuk anélkül hogy kiszáradna. 

 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta kekszek, finomak lehetnek! Váljék egészségedre, mert gondolom ezt magadnak sütötted 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Igen, ezt magamnak sütöttem, és nagyon finom lett. Köszönöm, hogy annak idején megosztottad velünk a cukorral készült változatát.

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet ez a keksz. Cukros változatát is megnéztem gondolom csokidarával is működne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon finom volt cukormentesen is. A cukros változat pedig a férjemnek ízlett.... szerintem nyugodtan tehetsz bele csokidarát, azzal is működni fog, és finom lesz.

      Törlés
  3. Nagyon finom kekszet sütöttél. Nagyon szépek, elegánsak a képek is. Bizony, nekem is kellenek a diétás receptek. Még kekszet nem sütöttem kókusszal, pedig elég sok kekszreceptem van. Mindig tanul az ember.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Ani! A cukorral készült keksz receptjét Katalinnál láttam meg, és a férjemnek meg is sütöttem. Azt a receptet alakítottam át, így már én is megtudom enni. A kókusszal már sütöttem többféle kekszet, azok is nagyon finomak lettek. Süsd meg, szerintem Neked is ízlik majd.

      Törlés