2019. október 4., péntek

Füstölt húsos-szaftos hússzelet krumplinudlival.




A napokban a televíziót néztem, amikor is egy olyan csatornára kapcsoltam, ahol éppen nagy főzésben voltak a szereplők. Bevallom arra már nem is emlékszem hogy hol is történt.... és a receptet is csak nagyjából lestem el. Persze így is igen megtetszett, és nem is várakoztam tovább, el is készült ebédre, még ha nem is pontosan úgy ahogy láttam. Egy egyszerű, ám igazán laktató fogás került a tányérunkra, melyhez krumplinudlit készítettem, és azzal tálaltam. Ízlés szerint másfajta köretet is készíthetünk, de a krumplinudli remekül illik hozzá.






Hozzávalók a húshoz:

6-8 szelet sertéstarja 
50 dkg füstölt sertéstarja
30 dkg füstölt kolbász
1 db vöröshagyma (nagyobb)
1 db tv paprika
1 nagyobb paradicsom
3 ek sűrített paradicsom
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 tk pirospaprika
2 ek étolaj
annyi víz hogy ellepje 



A füstölt tarját vágjuk fel nagyobb kockákra. A füstölt kolbászt szeleteljük fel. A paprika csumáját vegyük ki, majd vágjuk félbe, és daraboljuk fel. A paradicsomot szeleteljük fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, helyezzük bele a hússzeleteket, majd mindkét oldalát hirtelen süssük pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük össze, és öntsük fel egy kevés vízzel. (azért kell felönteni egy kevés vízzel, hogy a paprika meg ne égjen, mert különben keserű lesz)

Ezután adjuk hozzá a felkarikázott füstölt kolbászt, és a felkockázott füstölt tarját, keverjük össze, majd szórjuk rá a feldarabolt tv paprikát.

Ezután helyezzük rá az elősütött hússzeleteket, tegyük rá a felszeletelt paradicsomot, kanalazzuk rá a sűrített paradicsomot, és öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.

Melegítsük forráspontig, majd fedjük le az edényt úgy, hogy azért egy kis rés maradjon, és kb. egy óra alatt főzzük puhára a húsokat.

Közben készítsünk mellé ízlés szerinti köretet.






Krumplinudli hozzávalói:

70 dkg krumpli (pl. sárga)
1 db tojás
1 tk só
annyi liszt amennyit majd gyúrás közben felvesz



A  krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, nyomjuk át a krumplinyomón, és hagyjuk kihűlni. (v. villával alaposan törjük össze)

Amikor a krumpli kihűlt adjunk hozzá kb. 20 dkg lisztet, a sót, és az egész tojást, majd kezdjük el összegyúrni. 

Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (ne legyen se túl lágy, se túl kemény)

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki jó ujjnyi vastagra a tésztát, majd vágjuk fel kb. 1,5 cm-es csíkokra.

A tésztacsíkokat szintén vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra, majd a tenyerünk között sodorjuk nudli formára. (közben lisztezzük, hogy a nudlik ne ragadjanak össze)

Ezután tegyük forrásban lévő enyhén sós vízbe a nudlikat, várjuk meg míg feljönnek a víz tetejére, és főzzük tovább 2-3 percig, majd szedjük ki és hideg vízben öblítsük le.

Egy edénybe hevítsünk fel 2 evőkanál olajat, majd az alaposan lecsepegtetett nudlit tegyük bele. Ízlés szerint szórjuk meg sóval, keverjük alaposan össze, majd tálalásig tartsuk melegen.





Tálaláskor tegyünk a tányérra pár kanál krumplinudlit, helyezzük mellé, és rá a hússzeleteket, majd kanalazzunk rá ízlés szerint a szaftból is. Készíthetünk hozzá pl. nokedlit, krumplipürét, de egy szelet friss kenyérrel tunkolva is nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése