2019. október 18., péntek

Vörösboros marhapecsenye hagymás krumplival.




Vörös húsokat ritkán készítek, lehet ennek az is az oka, hogy régebben bizony párszor megjártam, és főzhettem napestig pl. a marhahúst, még akkor is igencsak rágós volt. A napokban viszont a hentesnél olyan szép marhacomb kínálta magát, hogy nem tudtam neki ellenállni. Bizony jól tettem hogy megvettem, mert ez a hús főzés/párolás után nagyon finom omlós volt. Tálaláskor pedig a hússzeleteket a fűszeres-szalonnás szafttal nyakonöntve, és hagymás tört krumplival kínáltam....






Hozzávalók:

8 szelet marhacomb
 20 dkg füstölt császárszalonna
4 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)

 Hozzávalók a páchoz:

2 db vöröshagyma (nagy)
1 tk színes bors
6 szem borókabogyó
1 tk koriander
2 db babérlevél
2 tk ételízesítő
2 ek magos dijoni mustár
1 dl étolaj
3 dl vörösbor
1 dl víz



A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony szeletekre. A babérlevelet tördeljük kisebb darabokra.

A borókabogyót, a koriandert, és a színes borsot tegyük egy mozsárba, és törjük össze, majd keverjük össze az ételízesítővel.

A hússzeleteket mindkét oldalát szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd kenjük meg a magos mustárral.

Ezután rétegezzük egy zárható edénybe a felszeletelt hagymával, az apróra tördelt babérlevéllel úgy, hogy közben locsoljuk meg az olajjal, majd öntsük fel a vörösborral és a vízzel.

Ezután zárjuk le a dobozt, és tegyük be legalább egy napra a hűtőbe hogy az ízek jól átjárják a húst.

A császárszalonnát vágjuk fel kb. fél centis csíkokra, öntsünk alá egy evőkanálnyi zsiradékot, és süssük szép pirosra, majd szedjük ki és tegyük félre.

Az előzőleg bepácolt húst szedjük ki a pácléből, csepegtessük le, ízlés szerint sózzuk, majd a szalonna sütésénél visszamaradt zsiradékon süssük mindkét oldalát egy-egy percig, majd szedjük ki és tegyük félre.

A pácoláshoz használt vöröshagymát alaposan csepegtessük le, majd szintén süssük, pároljuk pár percig a visszamaradt zsiradékban.

A fokhagymát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel.

Egy tepsibe terítsük el az előzőleg megpárolt vöröshagymát, szórjuk meg a felszeletelt fokhagymával, majd fektessük rá az elősütött hússzeleteket, szórjuk közé az előzőleg pirosra sütött császárszalonnát, öntsük fel a visszamaradt páclével, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 90 perc alatt puhára a húst.

Amikor a hússzeletek puhára párolódtak, a nagyja császárszalonnával együtt szedjük ki, és tegyük félre.

A visszamaradt hagymás-fűszeres-szalonnás levet turmixoljuk le, majd tegyük vissza a hússzeleteket, és résnyire lefedve pároljuk pár percig, hogy a mártás kissé besűrűsödjön. (közben óvatosan keverjük, forgassuk össze)






Hagymás krumpli hozzávalói:

1 kg krumpli (pl. sárga)
1 nagy vöröshagyma
2-3 ek zsír
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő


A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük puhára.

A hagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a zsírt, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és néha megkeverve süssük szép világos zsemleszínűre.

A puhára főtt krumplit szűrjük le, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd keverjük, melegítsük  alaposan össze.





Tálaláskor tegyünk a tányérra pár evőkanál hagymás krumplit, helyezzük mellé a hússzeletet, kanalazzunk rá a mártásból, majd úgy kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése