2019. május 24., péntek

Bodzás-epres panna cotta.




Az előttünk álló hétvégére, mivel még szépen nyílnak a bodzavirágok, a bodzás íz kedvelőinek csakis ajánlani tudom ezt az egyszerűen elkészíthető panna cottát. Igaz többször elő kell venni, és foglalatoskodni vele, mert meg kell várni hogy a rétegek megdermedjenek, de ez sem vesz sok időt igénybe. A bodzás-epres valamint a vaníliás réteg pedig nagyon jól összeillik. Tálalás előtt szépen fellehet szeletelni, de ha valaki kis formákban készítené el, akkor egyszerűen csak ki kell kanalazni..... A bodzát természetesen ki is lehet hagyni, de ez már ízlés dolga.






 Hozzávalók a bodzás-epres réteghez:

2 db nagyobb bodzavirág
20 dkg eper
1 cs vaníliás cukor
3 ek kristálycukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 kk őrölt fahéj
2 dl víz
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
4-5 nagyobb szem eper felszeletelve


Az epret folyó víz alatt mossuk meg, csepegtessük le, majd daraboljuk fel.

A bodzavirágot csipkedjük le a száráról, majd adjuk hozzá a feldarabolt epret, a cukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat és citromlevet, öntsük fel a vízzel, majd főzzük kb. 10 percig.

Ezután turmixoljuk le, majd egy szitán szűrjük, passzírozzuk át.

A 0,5 dl vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután adjuk hozzá a bodzás-epres léhez és keverjük alaposan össze.

Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki folpack fóliával úgy, hogy bőven túl lógjon a formán, majd öntsük bele a zselatinos keveréket, és tegyük be a hűtőbe hogy megdermedjen.

Amikor megdermedt, vegyük ki a hűtőből és szép sorba rakjuk rá a felszeletelt epret.





 Vaníliás-tejfölös réteg hozzávalói:

3 dl tejföl
3 cs vaníliás cukor
15 dkg porcukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

 Kell még majd pár darab babapiskóta a panna cotta tetejére.


A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és citromlevet, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután adjuk hozzá a tejfölös keverékhez és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a tejfölös-zselatinos keverékhez.

Ezután egyenletesen öntsük rá a formában lévő megdermedt zselés eperre, majd rakjuk ki a tetejét babapiskótával. (a babapiskótát kicsit nyomjuk bele...)

Ezután hajtsuk rá a túllógó folpack fóliát, majd tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe hogy kellően megdermedjen.





Tálalás előtt vegyük ki a megdermedt panna cottát a hűtőből, majd borítsuk át egy tálcára. Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett, és biztos finom is, hisz csupa finomság van benne :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm kedves Kati! Csakis ajánlani tudom Neked is.... Nálunk nagy sikere volt, már kétszer is elkészült egymásután.:)

      Törlés