2019. május 21., kedd

Csirkecomb gombás töltelékkel és vele sült körettel.





A jó idő beköszöntével egyre több a tennivaló a veteményes kertben, így megpróbálom minél egyszerűbb módját választani az ebéd elkészítésének. A minap éppen sült csirkecombot készültem sütni, melynek a bőre alá gombás töltelék került, majd a köretnek szánt gombával, krumplival, sárgarépával, hagymával és kaliforniai paprikával együtt került a sütőbe.... Ezután már szinte semmi dolgom nem volt vele, így nemcsak időt spóroltam meg, de a hús is, és a köret is sokkal finomabb ízt kapott sütés közben. Tálaláskor pedig ízlés szerint fejes salátával vagy éppen tejfölös uborkasalátával kínálhatjuk.






 Töltött csirkecomb hozzávalói:

5 db csirkecomb
20 dkg gomba (csiperke)
2 db újhagyma
kisebb csokor petrezselyemzöld
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
1 kk majoranna
1 kk kakukkfű
3 gerezd fokhagyma
4 ek étolaj 


A fokhagymát préseljük bele 2 evőkanál olajba, és hagyjuk állni mielőtt lekennénk vele a megtöltött csirkecombokat. (előző nap elkészíthetjük, hogy a fokhagyma ízét jól átvegye az étolaj)

A gombát tisztítsuk meg, majd vágjunk fel apróra. (a töltelékbe kell, így ízlés szerint vágjuk fel)

Az újhagymát szintén tisztítsuk meg, majd vágjuk fel apróra. A petrezselyemzöldet szintén vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott újhagymát, majd pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felvágott gombát, és az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk míg zsírjára sül, majd hűtsük ki egészen.

A csirkecombokat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, és a fűszerekkel, majd töltsük a bőre alá a kihűlt, gombás tölteléket. (hústűvel vagy fokpiszkálóval zárjuk le a bőrt, hogy sütés közben a töltelék nehogy kifolyjon majd) 

Ezután a fokhagymás olajjal alaposan kenjük le a megtöltött csirkecombok bőrös és húsos oldalát is.





 Zöldségköret hozzávalói:

60 dkg krumpli
30 dkg gomba (csiperke)
2 nagyobb sárgarépa
2-3 db lilahagyma
1 db piros kaliforniai paprika
10-12 db zsályalevél (v. szárított zsálya)
1,5 dl étolaj (v. pár ek zsír)
1 dl fehérbor (v. víz)


A krumplit pucoljuk meg és vágjuk fel nagyobb kockákra. A gombát tisztítsuk meg. A lilahagymát pucoljuk meg és negyedeljük fel. A kaliforniai paprikának vágjuk ki a csumáját, és vágjuk fel nagyobb darabokra. A sárgarépát pucoljuk meg, majd karikázzuk fel.

Ezután tegyük egy tálba az előkészített zöldségeket, majd enyhén sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az apróra vágott zsályával.

Egy nagyobb tepsibe öntsük bele az olajat és a bort (v. vizet) majd helyezzük egymás mellé az előzőleg megtöltött, és befűszerezett csirkecombokat. 

Ezután pakoljuk mellé a befűszerezett zöldségeket, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt pároljuk puhára a húst, és a zöldségeket.

Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük a húst szép pirosra.





Tálaláskor helyezzünk a tányérra egy sült csirkecombot, majd kanalazzuk mellé a zöldségköretet, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk mellé pl. fejes salátát, tejfölös uborkasalátát.....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése